logo F1live.cz

Ricciardo vysmál pokrytce Sainze: Přece on s tím začal!

F1 Grand Prix of Mexico – Practice
© MEXICO CITY, MEXICO – OCTOBER 27: Daniel Ricciardo of Australia and Scuderia AlphaTauri looks on in the garage during practice ahead of the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 27, 2023 in Mexico City, Mexico. (Photo by Jared C. Tilton/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202310280027 // Usage for editorial use only //
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 11. 2023

Dalo se zabránit vyřazení Carlose Sainze už v Q1? Rozhodně dalo. Španělský jezdec však po kvalifikaci tvrdil, že na jeho konci se podíleli i nedisciplinovaní kolegové, ne jen pozdní opuštění garáže a přípravné kolo. Rozhodl se tedy kritizovat své soupeře, kteří mu podle jeho názoru úmyslně stáli v cestě. Tato jeho slova se setkala s pořádně ironickou odezvou ze strany Daniela Ricciarda.

Sainz byl po kvalifikaci dost nespokojený s chováním svých kolegů, kteří právě dokončili své rychlé pokusy a propouštěli piloty za sebou. „Myslím si, že ten Mercedes (Georgea Russella, pozn. red.) to udělal schválně. V páté zatáčce se zařadil přede mě, Alpine (Pierra Gaslyho, pozn. red.) to udělal ve druhé a třetí zatáčce,“ prohlásil španělský jezdec.

Při pohledu na palubní záběry je však jasné, že Sainz přehání. Když Oscar Piastri nedostal za své jednání v Q3 trest, tak Gasly s Russellem rozhodně neudělali nic špatného. Carlos však trval na svém a tvrdil, že soupeři ho „připravili o pár desetin a pravděpodobně i postup do Q2“, přičemž podle jeho názoru to udělali schválně.

„Víme, že když se budete v zatáčce držet dvě sekundy před soupeřem, ztratí tím desetinu nebo dvě. Všiml jsem si, že když je to v Q1 nebo Q2 těsné, soupeři úmyslně generují trochu špinavého vzduchu, aby tím způsobili časovou ztrátu. Není to považováno za blokování soupeře, protože nepotřebujete zvednout nohu z plynu. Generujete tím však špinavý vzduch a pokazíte jezdci za vámi průjezd zatáčkou,“ trvá na svém Sainz.

Když se o těchto slovech dozvěděl pilot AlphaTauri Daniel Ricciardo, jen se blahosklonně usmíval. Sainzovi, o kterém ironicky poznamenal, že ho „tento víkend nemůže rozzuřit“ řekl, že soupeře obviňuje z chování, které je jeho specialitou. „On je obvykle ten, kdo ostatní na trati otravuje,“ prohlásil Australan.

Pro příklad nemusíme chodit daleko. Stačí si vzpomenout na páteční trénink, kdy pilot Ferrari zavadzal Oscarovi Piastrimu. „Typický Carlos, jen se fláká uprostřed trati. Vidím, že nic se nezměnilo,“ povzdechl si Piastri do vysílačky.

Ricciardo přitom žertoval, že Sainze, který bude v neděli startovat hned za ním, požádá, aby do první zatáčky vůbec nebrzdil, „naštval pár lidí a tím mi pomohl v závodě“. Obvinil ho přitom z ukázkového pokrytectví. „Nevím, proč to dělá, ale vždy to dělá. Nechápu to. Možná si z nás jen dělá srandu, ale on je ten, o kterém všichni mluví při omezování soupeřů. Co nechcete, aby dělali vám, nedělejte ani vy jim. On to však začal,“ prohlásil pilot AlphaTauri.

Jako jeden z nejzkušenějších na roštu přitom přiznal, že jezdci se navzájem rádi provokují. Zvláště v juniorských sériích se tímto způsobem vydobývá respekt, když soupeři jezdec neuhne ani v přípravném kole. Podle Ricciarda se to dělá i ve Formuli 1, ale téměř výhradně v trénincích. „Víme, co děláme,“ ušklíbl se Daniel. V kvalifikaci by však bylo zbytečné riskovat penalizaci.

„V tréninku je to ještě více frustrující, protože si řeknete, že přece nebojujeme o pozice. V kvalifikaci za to pravděpodobně dostanete trest, ale v tréninku víte, že to soupeři projde. Všechno je však v pořádku. Je to dobrý kluk. Mám ho rád. Dobrá práce, Carlos. V závodě se posuneme skrz pole dopředu,“ dodal Ricciardo.