logo F1live.cz

Elkann předběhl tiskové prohlášení: Sainz a Leclerc zůstávají ve Ferrari!

Carlos Sainz a John Elkann
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 11. 2023

Můžeme již tuto zimu očekávat prodloužení smluv obou pilotů Ferrari? Jak víme, Charles Leclerc a Carlos Sainz mají smlouvy platné i na rok 2024, ale všechny zúčastněné strany projevily zájem o jejich prodloužení. Možná i proto si prezident Ferrari John Elkann řekl, že není co skrývat.

V Maranellu dobře vědí, že piloti jsou jejich nejmenším problémem a oběma jezdcům se na trhu neotevírají žádné zajímavější možnosti. Carlos Sainz dal během tohoto roku jasně najevo, že do nové sezóny chce jít s vyřešenou budoucností. Zdá se, že toto přání se mu splní, protože už ani prezident Ferrari John Elkann nijak neskrývá plány svého týmu.

„Sainz a Leclerc? Samozřejmě, že oba zůstanou,“ prohlásil rodák z New Yorku, kterého cituje Gazzetta dello Sport. „Musíme ale stavět na tom, co jsme dosud vybudovali, abychom se dostali dále a posunuli tým ještě výše.“

Prezident Ferrari sezónu 2023 nehodnotí pozitivně. Podle Elkanna se Ferrari zařadí na stranu zklamaných poražených. Zklamání je přitom hned dvojité, na jedné straně máme neschopnost bojovat o titul, na druhé je těsná prohra s Mercedesem v posledním závodě sezóny. Ferrari zakončilo rok 2023 na třetím místě, což znamená, že ve srovnání s loňskem si o jednu příčku pohoršilo.

„Sezóna byla zklamáním, ale v poslední čtvrtině roku jsme byli schopni bojovat s Red Bullem a mnohokrát jsme stáli na pole position. Teď to vše musíme využít a znovu na to zatlačit,“ řekl Elkann.

Ten netají ani své zklamání nad těsnou prohrou s Mercedesem. „V Abú Zabí nám těsně uniklo druhé místo v Poháru konstruktérů, ale pozitivní je, že jsme o něj reálně bojovali do posledního závodu sezóny. Při pohledu na počet našich pole position je to jen otázka schopnosti proměnit tyto kvalifikační vítězství ve vítězství v závodě. To musí být cílem pro příští sezónu,“ dodal Elkann.