logo F1live.cz

Schumacher objasnil důvody pro vstup do WEC: Musím dokázat, že si zasloužím místo v F1

Mick Schumacher
© Jiří Křenek/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 12. 2023

Po dvou sezónách strávených v F1 zůstal syn sedminásobného šampiona takříkajíc na ocet. Haas se totiž koncem roku 2022 rozhodl nahradit Schumachera zkušenějším a výkonnostně stabilnějším Nicem Hülkenbergem, následkem čehož se ocitl Němec ze dne na den bez práce. Micka sice následně angažoval Mercedes, kde do dnešních dnů zastává pozici rezervního pilota, což však ambicióznímu závodníkovi zdaleka nestačí. Rád by se dostal zpět do Formule 1, čemuž ale brání jezdcova pošramocená reputace, kterou je třeba napravit. Čtyřiadvacetiletý mladík se tak pokusí učinit prostřednictvím angažmá ve WEC.

Někteří závodníci se dostanou po odchodu z „efjednotky“ zpět na startovní rošt poměrně lehce, zatímco jiní se na svůj „comeback“ pořádně nadřou. Přesně to je i případ Micka Schumachera, který se po tvrdém vyhazovu z Haasu do Formule 1 navzdory vynakládanému úsilí ne a ne navrátit.

Němec se domnívá, že se o to v nemalé míře přičinil i samotný americký celek, který rozhodl o Schumacherově budoucnosti na poslední chvíli. Prý kdyby tak učinil v předstihu, Mick by si sedačku pro rok 2023 ještě možná našel, kdo ví.

“K oznámení (o ukončení spolupráce) došlo poměrně pozdě,” postěžoval si pro Formula1.com syn legendárního závodníka Ferrari. „Den před začátkem posledního víkendu sezóny mi řekli, že v roce 2023 nebudu na startovním roštu. V tom momentě bylo už pozdě na to začít si hledat nové místo.“

Schumacher zůstal v jakémkoli kontaktu s Formulí 1 jen díky Mercedesu, který ustanovil 24letého závodníka za jezdce číslo 3. „Využil jsem proto možnosti, kterou mi dal začátkem tohoto roku Mercedes v případě, že by se nic nerýsovalo. Sáhl jsem po ní a teď jsem tady.“

Po roce stráveném v garáži „stříbrných šípů“ lze říci, že Schumacher plní povinnosti „jezdce v záloze“ na jedničku s hvězdičkou. Němcův přínos ocenil jak šéf týmu Toto Wolff, tak jezdci Mercedesu Lewis Hamilton s Georgem Russellem, kteří se shodují, že si Němec místo na startovním roštu bezpochyby zaslouží.

Pro Schumachera jsou slova kolegů a nadřízeného pochopitelně balzámem na duši, ale nic to nemění na tom, že je i nadále „bez práce na plný úvazek“. „Je skvělé, že si lidé jsou vědomi mých kvalit. Stále jsem však jen rezervním jezdcem a ne hlavním. Očividně se něco pokazilo a někdy je to trochu těžké to pochopit.“

O tom, že patří na startovní rošt, se Schumacher pokusí přesvědčit i zbytek formulové obce – a to tím, že bude podávat vynikající výsledky ve WEC, kde se už za pár měsíců představí v barvách Alpinu.

„Vím, že musím o tom, že si zasloužím místo v F1, přesvědčit i ostatní,“ poznamenal Mick, který potvrdil, že do Formule 1 zavítá zpátky nejdříve v roce 2025. Bohužel, mnoho závodníků disponuje víceletými smlouvami, což má za následek , že pro příští rok již nejsou žádné dveře otevřené. Pro rok 2025 je však míst volných několik, takže uvidíme,“ dodal Schumacher.

Související zprávy