logo F1live.cz

Fry vzpomíná na výchovu u Schumacherů: Mick nesměl vstoupit do garáže Mercedesu

Archive number: M398412
© 2023 Qatar Grand Prix, Sunday – Sulay Kelly
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 1. 2024

Deset let vzpomínek, které vzala Michaelovi Schumacherovi a jeho rodině osudová lyžovačka v Alpách. Velmi by nás zajímalo, jak by se dále vyvíjela životní dráha německé legendy. Bohužel, místo toho můžeme jen doufat a věřit, že tento příběh bude mít šťastný konec. Vyprávět o životě a kariéře Michaela mohou dnes „jen“ jeho nejbližší spolupracovníci. Patří k nim i bývalý výkonný ředitel Mercedesu Nick Fry.

Tento muž strávil v Brackley dlouhá léta. Jako generální ředitel patřil k zachráncům týmu, který následně pod názvem Brawn napsal jeden z nejúchvatnějších příběhů v dějinách Formule 1. Jako výkonný ředitel pokračoval i v nástupnickém týmu Mercedes a opustil ho v roce 2013 spolu s Rossem Brawnem. Do Formule 1 se už nevrátil.

Fry tři roky úzce spolupracoval i s Michaelem Schumacherem, na kterého má mnoho hezkých vzpomínek. Naštěstí, ve svém nedávném rozhovoru pro OLBG odmítl nakrmit bulvární média nějakým neopatrným vyjádřením, které by mohli zkreslit. „O stavu Michaela Schumachera jsem nic neslyšel. Nemohu tedy potvrdit ani vyvrátit nedávné zprávy o něm. Má však kolem sebe nejlepší tým zdravotníků na světě. Jsem stoprocentně přesvědčený, že žádná lidská bytost v historii neměla takovou léčbu, jakou měl Michael při svém specifickém zranění. Rodina má k dispozici prostředky. Doufám a modlím se, aby se jim podařilo dosáhnout pokroků,“ řekl anglický inženýr.

„Jsou-li pravdivé zprávy o tom, že seděl u stolu nebo v autě, vůbec by mě to nepřekvapilo, protože si umím představit, že právě takovéto věci se dělají, aby se mozek opět rozběhl. Doufám, že kvalita Michaelova života bude dobrá. Moje matka má demenci, takže vím, jaké to je, když někdo žije, ale nevnímá svět kolem sebe. Pokud dojde k pokroku, Michael bude velkým vzorem pro pacienty s těžkými poraněními mozku,“ pokračoval Fry.

„Lidé dokážou skvělé věci a není nemožné, že se vše co nejvíce přiblíží normálu. Jsem si jistý, že se to jednoho dne dozvíme. Pokud se lékaři dozvědí něco o tom, jak léčit lidi s takovýmito poraněními, tak to bude Michaelův největší přínos pro tento svět,“ dodal Fry.

Ten si vzpomněl i na to, jak Michael a jeho manželka Corinna vychovávali své děti. Byli odhodláni dát jim co nejnormálnější dětství a dospívání. Oba byli chráněni před médii a když Mick začínal v motokárách, nepoužíval své skutečné příjmení. Na vlastní oči to mohl sledovat i Fry.

„Michaelova rodinná stránka mi přinesla ty nejkrásnější vzpomínky, například naše společné hry s našimi syny. Rád také vzpomínám na to, jak Michael a Corinna chránili své děti. Vždy bylo milé vidět teenagera Micka, jak nesmí do garáže, ale stojí za ní a dívá se na otcovo auto,“ vzpomíná bývalý výkonný ředitel Mercedesu.

„Snažili se ho co nejvíce chránit před publicitou. Mick byl na svého otce velmi hrdý a bylo krásné sledovat, jaký mají vztah. Proto je smutné, že Michael není schopen pomoci synově kariéře a sledovat, jak se rozvíjí,“ dodal Fry.