logo F1live.cz

Když se ještě o Schumacherovi nevědělo: Jak si v Jordanu spletli šampiona s poslíčkem

Michael Schumacher, Jordan 1991
© Twitter/F1
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 1. 2024

Schumacherův debut v F1 byl skvostný, ale ne bezproblémový. Němec totiž svůj premiérový závod v nejvyšší motoristické soutěži nedokončil, a aby toho nebylo málo, jeho příchod do garáže Jordanu provázel pořádný trapas. Posádka týmu si totiž sedminásobného šampiona pro mladistvý vzhled spletla s doručovatelem zpráv.

Michael Schumacher se v „efjednotce“ poprvé představil jako 22-letý, když v Jordanu na Velké ceně Belgie zaskočil za indisponovaného Bertranda Gachota, který byl v domovském Spojeném království v té době stíhán pro zavinění dopravního incidentu.

Když před samotnou velkou cenou premiérově zavítal do garáže Jordanu, aby si nastavil sedačku a seznámil se se svou dočasnou posádkou, setkal se pouze s nechápavými pohledy. Zaměstnanci týmu ze Silverstone totiž považovali Schumachera za jakéhosi poslíčka, ani ve snu je nenapadlo, že závodník F1 může vypadat tak mladě.

„Eddie (Jordan, šéf týmu, pozn. red.) k nám před závodem přišel a řekl: ´Bertrand nemůže nastoupit, ale máme k dispozici mladého jezdce Michaela, který jezdil v Japonsku,´“ zavzpomínal si na událost z před více než třiceti lety Andy Stevenson, který dnes zodpovídá za komunikaci Aston Martinu s Mezinárodní automobilovou federací.

„V jeden večer jsme měli zůstat v garáži déle, abychom mu nastavili sedačku. V továrně jsme v té době se vším zpožďovali. Najednou přišel mladý poslíček. Až po chvíli jsme si uvědomili, že to není poslíček, ale náš nový pilot.“

Ještě více než mladistvým vzhledem upoutal zaměstnance Jordanu Schumacher tím, co předváděl za volantem. Jakmile totiž vyjel na trať, jezdil jedno skvělé kolo za druhým.

„Už po dvou nebo třech kolech jsi počínal lépe, než do té doby kdekoli my,“ přiznal Stevenson. „Kolo po kole se zlepšoval. Pamatuji si, jak jsem kamarádovi po testech řekl: ´Právě jsme testovali budoucího mistra světa.´ Bylo to naprosto zřejmé. Autem přes šikany jen tak plaval.“

Stevenson dále uvedl, že Schumachera necharakterizovala pouze surová rychlost, ale také neuvěřitelně profesionální přístup. „Svou úrovní profesionality (již tehdy) přesahoval všechny jezdce, s nimiž jsme přijeli do kontaktu. Byl nesmírně zručný, do všeho se chtěl zapojovat a se vším nám pomoct.“

Schumacher svůj první závod v F1 sice pro poruchu spojky nedokončil, ale po kvalifikaci, v níž skončil celkově sedmý, zanechal za sebou skvělý dojem – až takový, že ho okamžitě angažoval Benetton. O tom, jak si Němec počínal v barvách týmu z Enstonu, si však povíme víc až někdy příště.