logo F1live.cz

Jak se Schumacher vyrovnával s odchodem z F1? Slzami a trháním vlasů, přiznal Němec

Mick Schumacher
© LAT Images/Haas Media
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 1. 2024

Mick Schumacher si v roce 2024 premiérově vyzkouší působení ve WEC. Po očku však bude stále sledovat dění ve Formuli 1, specificky to, zda se v královně motorsportu neuvolní jedno z míst. Němec totiž i nadále sní o návratu do nejvyšší motoristické soutěže, z níž se pro neuspokojivé výsledky poroučel na sklonku roku 2022.

Syn sedminásobného šampiona strávil ve Formuli 1 dvě sezóny, obě v barvách Haasu. Následně se americký celek rozhodl Schumachera nahradit zkušenějším Nicem Hülkenbergem, v důsledku čehož byl Němec nucen si na přelomu let 2022 a 2023 sbalit kufry a rozeslat životopisy.

V současnosti stále jen 24letý závodník našel útočiště v Mercedesu, kde se mu však ušla pouze pozice rezervního pilota, následkem čehož se ze startovního roštu vytratil. Schumacher se se skutečností, že v F1 není více žádaný, vyrovnával nesmírně těžko – i když se na první pohled mohlo zdát, že tomu tak nebylo.

„S koncem v F1 jsem se vyrovnával trháním vlasů a slzami. Nemyslím si, že něčeho takového byste chtěli být svědky,“ objasnil Schumacher médiím příčiny, pro které se se svými negativními emocemi vyrovnával o samotě.

„Berte však prosím moje slova s nadhledem – vždyť se jedná o můj vůbec první rozhovor v tomto roce (Schumacher se postavil pro mikrofony novinářů během víkendu v Abú Dhabí, pozn. red.). Co ovšem říkám s plnou vážností je, že F1 byla vždy mým snem a vždy jím i zůstane.“

Jelikož si je Schumacher vědom, že se založený rukama a ničneděláním cesta do Formule 1 nevede, rozhodl se pro rok 2024 kývnout na nabídku Alpine a zamířit do WEC. I nadále však bude rezervním pilotem Mercedesu.

„Nemám důvod zůstat nečinný, nepřetékat a za všemi zaostávat. Raději se vydám do světa, najdu si angažmá (již se mezitím stalo, pozn. red.) a budu rozvíjet své schopnosti. Pokud to v konečném důsledku nebude vést k mému návratu do F1, ale přesto to zlepší vyhlídky do mé další kariéry, tak to budu považovat za úspěch,“ poznamenal Schumacher.

Související zprávy