logo F1live.cz

Kauza Wolffgate končí: FIA momentálně nevyšetřuje žádný únik důvěrných informací

Vlajka FIA, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2023

Jak FIA bezprecedentně spojila celý paddock Formule 1. V tomto příběhu vystupuje v hlavních rolích jedna novinářská kachna, jedno neopatrné stanovisko FIA a nevídané spojení všech týmů s identickým veřejným prohlášením. Nyní můžeme definitivně potvrdit, že celá kauza skončila a zanechala další pachuť hořkosti za počínáním Mezinárodní automobilové federace.

Řídící orgán v úterý oznámil, že jeho Oddělení pro dodržování pravidel si je vědomo a zabývá se možným únikem důvěrných informací. Zpočátku se nezdálo, že by šlo o něco velkého, když s informací nepřišly ty nejrenomovanější zdroje, ale když FIA po několika hodinách reagovala takto, spustila doslova lavinu.

Okamžitě se proti obviněním ohradila Susie Wolffová, která se měla jako šéfka dívčí série F1 Academy a zaměstnankyně FOM podělit o důvěrné informace se svým manželem. Spekulace okamžitě popřel i Mercedes. Pomyslným posledním hřebíčkem do rakve FIA se však stala, jak to nazval portál Motorsport.com, „koordinovaná a téměř bezprecedentní demonstrace jednoty v paddocku“, kdy ostatních devět týmů vydalo identické prohlášení.

„Můžeme potvrdit, že jsme FIA nepodali žádnou stížnost týkající se obvinění z přenášení informací důvěrného charakteru mezi šéfem týmu F1 a členem FOM. Rádi a hrdě podporujeme F1 Academy a její výkonnou ředitelku (Susie Wolffovou, pozn. red.), a to prostřednictvím našeho závazku, kterým je od příštího roku sponzorování jedné z účastnic soutěže, která bude závodit v našich barvách,“ uvedly svorně týmy.

V tomto okamžiku už bylo naprosto jednoznačné, že FIA svou neopatrnou komunikací opět šlápla do vosího hnízda. Žádný z týmů se nestěžoval, tak co přesně měla federace vyšetřovat? Nuže, tiskové prohlášení bylo nevyhnutelné a přišlo ve čtvrtek, ale neobsahovalo žádné omluvy ani vysvětlení. FIA prý už nic nevyšetřuje, a to je vlastně vše, co chce k celé věci říci.

„Po prozkoumání Kodexu chování FOM, Pravidel pro oblast konfliktů zájmů F1 a po potvrzení, že jsou zavedena vhodná opatření na zmírnění jakýchkoliv potenciálních konfliktů, je FIA přesvědčena, že systém řízení dodržování předpisů FOM je dostatečně spolehlivý na to, aby zabránil jakémukoliv neoprávněnému zveřejnění důvěrných informací,“ stojí v očividně pečlivě připraveném prohlášení Mezinárodní automobilové federace.

„FIA může potvrdit, že neprobíhá žádné vyšetřování etického nebo disciplinárního charakteru, které by se týkalo jakékoliv osoby. FIA má jako regulační orgán povinnost zachovat integritu globálního motoristického sportu a opětovně potvrzuje svůj závazek k integritě a spravedlnosti,“ dodala federace.