logo F1live.cz

Možná se budeme muset vzdát některých svých silných stránek, přiznává Sainz

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2023

Co si budou piloti Formule 1 přát pod stromeček? No, drtivá většina z nich by odpověděla stejně nebo velmi podobně. Možná kromě Júkiho Cunody, který by od Ježíška chtěl vlastní restauraci, by tam všichni rádi našli vítězné auto. Bohužel, toto přání se určitě nesplní všem. Takovému Carlosovi Sainzovi by se však mohlo, jelikož v tomto roce dokázal zvítězit. Jeho představa o novém monopostu je poměrně jasná.

Ferrari letos rozhodně nepostavilo mistrovské auto. I když se SF-23 nakonec stal vítězným monopostem díky „zářezu“ španělského závodníka v Singapuru, když Scuderia dokonale využila okolnosti a silné stránky svého auta, jedno vítězství Ferrari rozhodně nestačí a na rok 2024 musejí být cíle nastavené mnohem vyšší.

Je třeba říci, že ne příliš početné silné stránky monopostu SF-23 v něčem převýšily i RB19. I samotný Carlos Sainz však přiznává, že pro vytvoření univerzálnějšího a celkově lepšího auta budou muset některé z nich obětovat. „Rozhodně bych si rád ponechal rychlost na rovinkách, výkonnost na brzdách a rychlost v krátkých 90stupňových zatáčkách,“ prohlásil španělský závodník pro DAZN.

„Také se mi líbilo chování monopostu na obrubnících, což byla podle mě jeho velmi pozitivní stránka. Auto mělo rozhodně několik velmi silných předností,“ říká Sainz, který si však uvědomuje, že zlepšení některých oblastí si automaticky vyžádá oslabení určitých předností.

„Myslím, že pokud chceme postavit dobré auto pro celou sezónu, možná se budeme muset vzdát některých těchto vlastností, abychom se ujistili, že budeme rychlí všude a zvláště v závodním tempu,“ dodal Carlos.

Red Bull byl měřítkem, na které v roce 2023 nikdo nedosáhl. Některé týmy však rozhodně dokázaly, že je možné udělat velký krok a právě jimi se chtějí v Maranellu inspirovat. Cílem je vyzvat lídra i v závodním tempu. V kvalifikaci Ferrari dlouhodobě ukazuje svou rychlost, ale v závodech přichází velký propad.

„Chci, aby tým věřil, že je to možné, protože já tomu věřím. McLaren také ukázal, že během sezóny je možné udělat takovéto pokroky. Jsem si jistý, že Ferrari dokáže to samé během zimní přestávky. Věřím tomuto týmu. Věřím, že naše továrna má na to, aby to obrátila vývoj událostí,“ vyhlásil Sainz odhodlaně.

„Najdeme okruhy, na kterých jsme získali pole position a porazili Red Bull o tři desetiny. Je to jen velmi specifická vlastnost našeho auta. Teď ho musíme prostě přeměnit na univerzální monopost,“ dodal rodák z Madridu.