logo F1live.cz

Singapur dokazuje, že i pod tlakem dokážeme zvítězit, říká Sainz

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2023

Stoprocentně dokonalá sezóna v podání Red Bullu se nakonec nekonala. Šampionům chyběl jeden závod, když to monopostu RB19 v Singapuru vůbec nesedlo a nakonec se radoval Carlos Sainz. Ten je na tento úspěch patřičně hrdý, neboť se nerodil vůbec lehce.

Španělský závodník to na okruhu Marina Bay dokonale poskládal a předvedl fantastický výkon. Sobotoní pole position dokázal proměnit v nedělní vítězství, na které se však pořádně nadřel. Věděl, že závodní tempo jeho Ferrari nestačí na nejlepší a zvolil mimořádně opatrný přístup. Jezdil o dobré dvě sekundy na kolo pomaleji, aby se pole nerozprostřelo a znemožnil soupeřům undercut.

Když však krátce po polovině závodů zastavil na trati Esteban Ocon, ředitelství závodů aktivovalo virtuální safety car a Mercedes povolal do boxů oba své piloty, dostal Sainzův plán vážnou trhlinu. Nakonec však nevyhrál ten nejrychlejší nebo ten s nejčerstvějšími pneumatikami, ale ten nejchytřejší. Carlos dokonale využil Landa Norrisa jako svůj štít a když měl pilot McLarenu k dispozici DRS na obranu, George Russell s Lewisem Hamiltonem byli bezradní.

Na otázku, zda singapurský výsledek změnil jeho pohled na náročnou sezónu pro Ferrari, Sainz odpověděl: „Na sto procent. Musí to změnit váš pohled na celý rok, protože jsme neměli mnoho šancí na vítězství.“

„Skutečnost, že jsme se chopili své šance a nezmařili jsme ani jednu příležitost, přičemž se nám podařilo maximalizovat tréninky, kvalifikaci i závod, byl podle mě obrovský úspěch. Nejen pro mě, ale i pro tým. Dokázali jsme, že když v nové sezóně dostaneme příležitost, jsme schopni zvítězit,“ prohlásil Sainz odhodlaně.

„V Singapuru jsme byli pod tlakem, protože ten víkend, a možná ještě Las Vegas, představoval naši jedinou šanci na vítězství. I když jsme to v té době nevěděli, dokázali jsme maximálně využít příležitost, podali jsme kvalitní výkon, nezhroutili jsme se pod tlakem a poskládali jsme všechno dohromady. Podle mě jsme dokázali, že v příštím roce jsme schopni se předvést, pokud dostaneme dobré auto,“ řekl Sainz.

Víkend v Singapuru byl jedním z mála příkladů, kdy to Ferrari po operativní stránce zvládlo velmi dobře. Právě to byl jeden z hlavních úkolů nového šéfa Frédérica Vasseura. Podle Sainze se přitom Ferrari v tomto směru zlepšilo, i když v Poháru konstruktérů kleslo o jednu příčku ve porovnání s minulou sezónou.

„S naším balíkem se můžeme jen pokusit poslat ho každý víkend na trať a vytěžit z něho maximum. Myslím si, že se nám teď v tomto směru daří mnohem lépe. Je to výzva hlavně po mentální stránce, protože je náročné pochopit, jak můžeme v kvalifikaci v Las Vegas porazit Red Bull o tři desetiny, přičemž pár týdnů předtím v Brazílii jsme v závodním tempu ztráceli sekundu na kolo,“ říká Sainz.

„Je neuvěřitelné, že vůbec dochází k takovýmto výkyvům ve výkonnosti. Teď se však musíme soustředit jen na to, abychom v příštím roce měli více závodů jako ve Vegas nebo Singapuru,“ dodal rodák z Madridu.