logo F1live.cz

Dovedu si představit, jak se cítili v Mercedesu, říká Jos Verstappen o finále v Abú Zabí

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2023

12. prosince 2021 byl pro Formuli 1 velkým dnem. Scéna byla připravena na finále boje o titul. Poprvé od roku 2016 se bojovalo o šampionát do posledního závodu a poprvé od roku 2012 se v tomto souboji nesetkali týmoví kolegové. Vyvrcholení bylo pořádně kontroverzní, ale s vítěznou příchutí pro Maxe Verstappena, který se svým otcem Josem mohl radovat z prvního titulu mistra světa.

Právě otec Jos si na tento den zavzpomínal pro portál PlanetF1.com. Tehdy se radovali v Red Bullu, i když nemalou mírou za to mohli poděkovat řediteli závodů Michaelu Masimu. Australanova šachová partie s pravidly ukončila jeho kariéru, vynesla Verstappenovi první titul a pro Lewise Hamiltona znamenala ztrátu osmé koruny, kterou až do nehody Nicholase Latifiho a výjezdu bezpečnostního vozidla držel pevně ve svých rukou.

I hrdý otec Jos Verstappen přiznal, že podobně jako nejeden fanoušek byl v ten den na pokraji infarktu. „Tak trochu jsem ho i dostal! Dokážu si však představit, jak se cítili v Mercedesu, ale nemělo to nic společné… prostě to nebyla naše rozhodnutí,“ řekl bývalý pilot F1.

„Pro fanoušky Formule 1 – samozřejmě, říkám to jako Maxův otec –, to už nemohlo být lepší. Bylo to napínavé do poslední chvíle. Pro nás byl výsledek velmi příznivý. Dokážu si představit, že pro Lewise a Tota nebyl tak příznivý. Musíte to však akceptovat,“ řekl Verstappen starší.

Zatímco rok 2021 přinesl neuvěřitelně strhující průběh, roky 2022 a 2023 by nejeden fanoušek raději vyměnil za kontroverzní finále. Max Verstappen se už žezla nepustil a po dominantním představení přidal další dva tituly. Všiml si na něm za ty tři roky nějaké změny jeho otec?

„Spíše má větší sebedůvěru,“ říká Jos. „Teď máme konkurenceschopnější auto. To je rozdíl. V roce 2021 byl podle mě v posledních pár závodech Mercedes před námi. Bojovali jsme s pomalejším autem proti rychlejšímu. Teď máme před ostatními náskok. To je ten rozdíl.“

Pravidla se před sezónou 2024 nezmění a Red Bull zakončil starý rok s náskokem před ostatními. Těch pár měsíců letní přestávky se skutečně nezdá dost, aby se konkurence dokázala dotáhnout. Měli by se všichni bát, že Max bude pokračovat tam, kde v roce 2023 skončil? „Věří týmu a jeho nápadům,“ říká jeho otec.

„Chtěl bych, aby měl větší konkurenci. Samozřejmě, že chceme vyhrávat závody, ale i já mám rád, když musí bojovat a pak odchází s vítězstvím, nebo někdy i bez něj. Myslím si, že to chce vidět každý. Já jsem také fanouškem sportu a Formule 1. Samozřejmě, že je hezké vyhrát osmnáct nebo devatenáct závodů, ale bavil mě i rok 2021, takže proč ne?“ řekl Jos.

Související zprávy