logo F1live.cz

Jos Verstappen rozkolísává loď a vyhání Hornera z týmu: Takto to nemůže pokračovat

Christian Horner a Geri Galliwellová
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2024

Red Bull začal novou sezónu jako z pohádky, ale to se týká jen jeho výkonů na trati. V zákulisí to evidentně vře. Proti Christianovi Hornerovi se už otevřeně postavil Jos Verstappen a ukazuje mu dveře. V opačném případě prý hrozí, že rakouská stáj “exploduje”.

Tak už možná začínáme tušit, odkud vítr fouká, když o vyšetřování Christiana Hornera věděl nejvíce právě nizozemský De Telegraaf. Ukazuje se také, že spekulace o neshodách mezi Hornerem a Verstappenovci – minimálně otcem Josem – ani zdaleka nepatřily do světa fantazie.

Šéf Red Bullu však nadále sedí ve svém křesle, jako by se nic nestalo. Vyšetřování s jeho pozicí nepohnulo, nuž Hornerovi odpůrci zařadili vyšší převodový stupeň, když zveřejnili údajné důkazy z vyšetřování i s fotografiemi z komunikace. Jos Verstappen v reakci volá po Hornerově odchodu.

Díky rozhovoru pro Daily Mail se Jos Verstappen dostal na titulní stránky sportovních sekcí britského tisku. “Dokud bude na své pozici, bude ve týmu napětí,” prohlásil otec úřadujícího mistra světa, který se prý s Hornerem po bahrajnské kvalifikaci pohádal. “Týmu hrozí, že bude rozebrán zevnitř. Takto to nemůže pokračovat, tento tým exploduje. On se hraje na oběť, přitom je to on, kdo způsobuje problémy.”

Odstavit šéfa Red Bullu však nebude vůbec jednoduché. Jos Verstappen jako otec hvězdného jezdce Red Bullu bude uvnitř týmu potřebovat spojence, ale zdá se, že ani celá Mateschitzova strana nemá dostatečný vliv na to, aby pohnula s 51 procenty thajských majitelů Júvitjovců.

Júvitjovci dali v sobotu najevo svou loajalitu i bez toho, aby museli médiím říct i jen jediné slovo. Bohatě stačilo, že se před závodem na startovním roštu procházeli s Christianem Hornerem podobně jako Geri Halliwellová.

Jos Verstappen nakonec zdůraznil, že on nemá zájem rozpoutat ve týmu válku a nemá ani prsty v uniklé komunikaci. “To nedává smysl. Proč bych to dělal, když se tu Maxovi tak daří?”

Max Verstappen si v Bahrajnu dával pozor na jazyk

Max Verstappen je pro Red Bull také životně důležitý. Monopost RB20 je postaven kolem něj a sám s ním umí nejlépe zacházet. Pokud by tým vedl Sergio Pérez, v Milton Keynes by měli důvod obávat se, zda se jim podaří získat další jezdecký a konstruktérský titul.

Proto i Max Verstappen musel během víkendu odpovídat na několik otázek týkajících se Christiana Hornera. “Když vidím, jak Christian řídí tento tým, musím říct, že je to špičkový šéf. Z hlediska výkonnosti to ani nemůžete zpochybnit,” opatrně vybíral slova. “A přesně to řeším i já.”

“S Christianem se hodně bavíme. Během víkendu je plně oddaný tomuto týmu. Samozřejmě, je tu pro výkony, i když možná je trochu rozptylován. Jak jsem ale řekl, my se soustředíme na výkonnostní stránku. Takto tu všichni společně pracujeme,” dodal.

Související zprávy