logo F1live.cz

Sulajem žádal Verstappena, aby veřejně vyjádřil podporu Hornerovi. Ten to zatím neudělal

Christian Horner a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 3. 2024

Říkejte tomu spekulace, ale ani tentokrát se média nespletla a při informování o kauze Christiana Hornera hrála klíčovou roli. Samozřejmě, v podstatě jen vykonávali „špinavou práci“ v politických tahanicích, ale bez jejich přispění by se veřejnost nedozvěděla absolutně nic. Nemůžeme si stěžovat, když se něco nepodaří ututlat.

Holandská média a novinář Erik van Haren jako první informovali o kauze Christiana Hornera, což například Christian Nimmervoll z německého portálu Motorsport-Total.com považoval za velmi podezřelé. Když však po Velké ceně Bahrajnu promluvil Jos Verstappen, začalo být nad slunce jasné, odkud vítr fouká.

„Dokud bude na své pozici, tak v týmu bude napětí. Týmu hrozí, že bude rozložen zevnitř. Takto to nemůže pokračovat, tento tým exploduje. On se hraje na oběť, přitom je to on, kdo způsobuje problémy,“ prohlásil Jos Verstappen pro britská média. Takovéto vyjádření se rovná otevřenému vyhlášení války.

Do hry přitom vstoupily i FIA a Formule 1. Obě organizace během vyšetřování apelovaly na Red Bull, aby vše proběhlo transparentně. Firma se však celou kauzu pokusila ukázkově ututlat, když 150stránkový vyšetřovací spis označila za „přísně tajné“. Prezident FIA Mohamed bin Sulajem a prezident Formule 1 Stefano Domenicali se měli každý setkat v Bahrajnu s Hornerem mezi čtyřma očima, ale zatím nevíme, co z toho vyplynulo.

Inkriminovaný holandský Telegraaf a jeho dobře známý reportér Erik van Haren však z bahrajnského víkendu přinesli jeden postřeh. „V neděli deník Telegraaf informoval, že prezident řídícího orgánu Mohamed bin Sulajem požádal Maxe Verstappena, aby veřejně podpořil Hornera. BBC Sport tuto zprávu nezávisle ověřil,“ uvedla britská televize.

„Čin bin Sulajema přišel poté, co Max Verstappen poskytl Hornerovi jen kvalifikovanou podporu, když se ho v sobotu před Velkou cenou Bahrajnu čtyřikrát ptali, zda mu plně důvěřuje,“ uvedla BBC.

A skutečně, když se podíváme na slova holandského jezdce, kterého se na kauzu jeho šéfa ptali již nesčetněkrát, nikdy otevřeně nevyhlásil, že Horner určitě neudělal nic špatného a stoprocentně podporuje jeho setrvání v křesle šéfa závodního týmu Red Bullu.

Verstappena se nejdříve ptali, zda je přesvědčený, že Horner je i nadále tou správnou osobou na čele Red Bull Racing. „Pokud jde o mě, a vidím to i u mechaniků a inženýrů, tak se během víkendu plně soustředím jen na auto a výkon. Tak by to podle mě mělo být a budeme v tom pokračovat, protože toto není naše věc. Nijak zvlášť se tím nezabýváme,“ prohlásil Max.

„Jsme tady a jsme placeni za to, abychom si dělali svou práci. Přesně to i děláme a přesně to i milujeme dělat. Právě na to se soustředíme,“ dodal Verstappen.

Na první pohled to vypadá, že Max se jen snaží distancovat od politických her, ale klidně také může hrát „mrtvého brouka“ a zákaz politikaření je pro něj dobrou záminkou, proč nevyjádřit podporu svému šéfovi. Po pozdějším prohlášení jeho otce však už Verstappen mladší jen těžko může někoho přesvědčit, že proti Hornerovi nic nemá.

Novináři se však během víkendu nedali a položili Verstappenovi těžší otázku, zda plně důvěřuje Hornerovu vedení. Max odpověděl: „Poslyšte, když se podívám na to, jak Christian funguje v týmu, tak byl neuvěřitelným šéfem. Takže určitě, z pohledu na výkonnost, ho nemůžete zpochybnit. Právě na to se dívám.“

„S Christianem hodně mluvím, stejně tak i tady v Bahrajnu. Je plně oddaný týmu. I on sem přišel, aby se zabýval výkonem. Samozřejmě, asi je trochu rozptýlený. Ale jak jsem již řekl, soustředíme se jen na výkonnostní stránku věci a všichni společně pracujeme,“ řekl Verstappen.

Mimochodem, nic jako stoprocentní podpora a obhajoba jeho setrvání na čele závodního týmu nevyšla ani z úst Helmuta Marka. Ten novináře odbil s tím, že do celé věci nebyl nijak zapojen a netuší, k jakým závěrům došlo vyšetřování.

Související zprávy