logo F1live.cz

Jos Verstappen se ohrazuje vůči tvrzením, že byl na syna násilnický: Maxe jsem udeřil jen jednou

Max Verstappen
© RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár16. 12. 2023

Max Verstappen je dnes trojnásobným mistrem světa i díky otci Josovi, který nad ním držel od útlého věku pevnou ruku. Formulová obec si někdy klade otázku, zda ne až příliš pevnou. Otcovo počínání vůči synovi v dětství totiž místy připomínalo týrání. Nizozemec však na své výchovné metody nedá dopustit a tvrdí, že Maxe nijak nepoznačili. Koneckonců, svého syna přece nebil – tedy až na jednu výjimku.

Jos Verstappen se pro svého syna v minulosti rozdal. Cestoval s ním skrz-naskrz celou Evropou a dbal na to, aby byl na každý jeden závod připraven co nejlépe. Nizozemcův navenek pozitivní přístup však měl i odvrácenou stránku. Verstappen starší byl na dnes už trojnásobného šampiona neuvěřitelně přísný a nejednou se uchýlil k věcem, nad kterými by ostatní rodiče jen nevěřícně kroutili hlavou.

Jednoho dne například na benzinové pumpě v Itálii vyhodil Maxe z auta a nechal ho napospas osudu. Důvod? Chlapec prý příliš řečnil. Také synátora nechával běžně trénovat v dešti v nízkých teplotách. Když se tyto Holanďanovy počiny po letech provalily v médiích, Jos Verstappen čelil enormní kritice a bylo mu vyčteno, že se k nezletilému dítěti choval mnohokrát přímo až násilnicky.

Tato obvinění však někdejší pilot Benettonu, Tyrrellu či Arrowsu vytrvale odmítá. Svému synovi přece nikdy fyzicky neublížil, nanejvýš ho jednou před závodem udeřil do přilby – avšak ne bezdůvodně. “Potřeboval to,” řekl Jos Verstappen pro TIME a dodal, že jeho syn následně závod vyhrál.

Co o praktikách Verstappena staršího říkají média je jedna věc, avšak nejpodstatnější je, jak se k celé věci staví po letech pilot Red Bullu. A ten na otce nedá dopustit. Přiznává sice, že jeho dětství procházkou růžovou zahradou nebylo, ale tvrdí, že bez otcova přičinění by dnes nebyl tam, kde je.

„Od malička jsem viděl jiné děti pobíhat, hrát si a nemyslet na budoucnost,“ nechal se slyšet šestadvacetiletý závodník. „Můj otec měl však plán – a já jsem se ho musel držet,“ doplnil.

Související zprávy