logo F1live.cz

Stroll neprodává Aston Martin: Nikam neodcházím!

Lawrence Stroll
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 12. 2023

Aston Martin je pravděpodobně nejrychleji se rozrůstající tým ve Formuli 1. I když během sezóny 2023 zažil výpadky formy, stále to byl mnohem lepší rok než loni. Přesto se v médiích objevily četné spekulace o další budoucnosti této stáje. Její šéf Lawrence Stroll však rozhodně odmítl, že by byl tým na prodej.

Během sezóny se objevily zprávy, že o Aston Martin se velmi zajímají saúdskoarabští šejkové. Ti prý chtěli využít několik skutečností. Jednou z nich měl být i majitelův syn Lance. Jeho výkony v roce 2023 a jeho porovnání s Fernandem Alonsem skutečně nenasvědčovaly, že kanadský závodník má mistrovský potenciál.

Stroll starší prý čelil i tlaku ze strany své bývalé manželky a Lancovy matky, která nenesla lehce, že její syn na začátku sezóny závodil navzdory početným zraněním. To všechno spolu se zhoršenými výsledky mělo za následek, že kanadský miliardář prý ztratil motivaci a chuť do Formule 1, což měla potvrdit i skutečnost, že na velké ceny chodil svůj tým podporovat stále méně.

V jednom ze svých posledních rozhovorů pro New York Times však rezolutně odmítl, že by byl Aston Martin na prodej. „Neinvestujete stovky milionů liber, nevybudujete nejúžasnější areál a nepřijmete čtyři sta nových zaměstnanců, kdybyste měli v plánu opustit takovéto podnikání,“ prohlásil Stroll.

„Řeči, že už nemám zájem být většinovým akcionářem tohoto týmu nemohou být vzdálenější od pravdy. To samé platí o automobilce Aston Martin. Nikam neodcházím a mám v plánu vést tyto podniky po dlouhé roky. S oběma jsem teprve na začátku cesty,“ řekl Stroll.

Přesto však učinil několik důležitých rozhodnutí, které měly na tým nemalý vliv. Od příštího roku bude saúdskoarabský ropný koncern Aramco jediným titulárním sponzorem týmu. Kromě toho se šuškalo, že Saudové získali i drobný vlastnický podíl ve stáji. Podobně tak prodal malý podíl americké kapitálové společnosti Arctos Partners.

„Chci zůstat většinovým akcionářem. To se nikdy nezmění. Možná ne nikdy, ale minimálně příštích deset let se to nezmění, ideálně ještě déle. I když nestárnu, cítím se mladší a nikam neodcházím,“ prohlásil Stroll.

„Dávalo smysl vzít na palubu Arctos vzhledem k tomu, co do firmy přinášejí. Pro tým představují přidanou hodnotu, zvláště s ohledem na Ameriku a jejich investice do dalších sportů. Jsou zde určité finanční synergie a obchodní příležitosti, které bychom mohli společně realizovat prostřednictvím sponzoringu, marketingu atd. Taková byla naše motivace prodat jim minoritní podíl. Mají skvělou reputaci, americkou základnu a skvělé lidi, kteří se stotožňují s mou vizí do dlouhodobé budoucnosti,“ dodal Stroll.

Související zprávy