logo F1live.cz

Získá Hamilton osmý titul? S rychlým monopostem ano, nepochybuje Button

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 12. 2023

Podaří se Lewisovi Hamiltonovi odpoutat se od Michaela Schumachera a stát se poosmé mistrem světa? Podle Jensona Buttona to vyloučeno není. Angličan se totiž domnívá, že jeho osmatřicetiletý krajan rychlost v sobě stále má. Jediné, co prý k dosažení tohoto cíle potřebuje, je dostatečně konkurenceschopný monopost.

Jenson Button je přesvědčen o tom, že v příštím roce opanuje šampionát zase a znovu Red Bull, specificky Max Verstappen. Nizozemec zvítězil v uplynulém ročníku v devatenácti z dvaadvaceti velkých cen, následkem čehož přepsal nejeden z historických rekordů.

Šampion z roku 2009 se proto domnívá, že v dohledné době rakouský tým někdo jen tak nedoběhne. Pokud se i soupeřům podaří na celek z Milton Keynes dotáhnout, určitě se tak nestane v nadcházející sezóně.

„Red Bull bude v příštím roce opět v čele,“ nechal se slyšet vítěz patnácti velkých cen pro AFP. „V letošním roce měli silné auto a stejně tak dokázali zapracovat na tom příštím.“

To, že bude Red Bull ze všech opět nejrychlejší, ale podle Buttona automaticky neznamená, že nás čeká nudná sezóna. Koneckonců, někdejší závodník Hondy, BrawnGP či McLarenu nepovažoval za nudnou ani tu nedávno ukončenou.

„Když se podíváte na výsledky závodu, jistě si řeknete: ´Ach, Max Verstappen opět vyhrál.´ Pokud však skutečně sledujete soutěžní dění, víte, že se v tomto roce uskutečnilo několik úžasných závodů.“

„Ne vždy vycházelo vše podle Maxových představ. Na konci sice figuroval v čele, ale v této sezóně došlo k několika skvělým soubojem. Sezónu jako takovou jsem si proto užil. Zda bych chtěl, aby vyhrávalo více závodníků? Ano, samozřejmě. Ale nestalo se tak.“

Přestože Button o pokračování nadvlády Red Bullu nepochybuje, vše jednoho dne skončí a platí to iv případě dominance rakouské stáje. Kdo následně převezme otěže nad šampionátem? Mohl by to být takový Lewis Hamilton?

„Lewis by nepřetékal, kdyby si o sobě myslel, že není dost dobrý. Lewis je určitě dost dobrý na to, aby vyhrával závody a stejně tak vyhrál šampionát – se správným autem,“ poznamenal Button.

„Vyzvat Maxe je těžké, ale pokud by měl Lewis k dispozici auto, které by mu vyhovovalo a také i Max, tak bych se na tento souboj podíval. Doufejme, že k tomu dojde dříve než Lewis odejde (k ukončení dominance Red Bullu, pozn. red.), určitě má na to schopnosti ,“ dodal třiačtyřicetiletý Brit.