logo F1live.cz

Jaká je Norrisova největší slabina? Někdy příliš přemýšlí, odhalil Button

F-AizzTW0AAamyl
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2024

Britský závodník Lando Norris má dlouhodobě status velké jezdecké hvězdy a budoucího mistra světa. Svoji rychlost a talent potvrzoval od první chvíle i ve Formuli 1. Musel však dlouho čekat na velmi kvalitní auto a zatím se nedočkal ani svého prvního vítězství. Vzhledem k druhé polovině minulé sezóny budou očekávání v novém ročníku vyšší a mistr světa z roku 2009 Jenson Button předpokládá, že Norris opět předvede svůj talent.

Boje ve středu pole jsou přece jen o něčem jiném než na čele. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil i Lando Norris, který se v závěru roku nevyhnul chybám. Touha po vítězství je nepochybně velká a čekání dlouhé, takže pilot McLarenu by neměl očekávat, že tlak na jeho ramenou v nejbližších měsících poleví.

Jednoho ze svých nástupců v kokpitu britského týmu vychválil i Jenson Button, který však přesto vidí v brnění svého krajaně nějaké ty mezery. „Lando je opravdu obrovský talent,“ řekl šampión z roku 2009 pro britskou televizi Sky. „Sleduji ho od chvíle, kdy poprvé točil volantem monopostu Formule 1. Bylo to v Maďarsku a v té době jsem ještě závodil za tým.“

„Bylo úžasné, jak rychle se s tím popral. Zároveň je to však velký myslitel, co mu někdy škodí, protože se na sebe příliš dívá s obavami, že není dost dobrý, ale on je více než dost dobrý,“ prohlásil Button, který však rychle připomněl, jakým obrovským talentem Lando disponuje. „Je to výjimečný talent a už se nemohu dočkat, až ho uvidím s vybavením, se kterým dokáže bojovat o vítězství.“

Jenson sám dobře ví, jaké to je, když se na první vítězství ve Formuli 1 pořádně načekáte. Podobně jako Norris, i on se na stupních vítězů objevil třináctkrát bez toho, aby vystoupil na nejvyšší stupínek. Dočkal se v Maďarsku v roce 2006, zatímco Lando na svůj velký den stále čeká.

„Je to těžké, když máte před sebou takového dominantního jezdce a tým. Víte, že pokud můžete být na druhém místě, je to dobrý východiskový bod. Jen doufáte, že to nebude trvat věčně. Neodejde jen proto, že nevyhrál závod. Bude dál bojovat o vítězství se stejnou touhou a snahou,“ řekl Button.

„Stále musí porazit svého týmového kolegu. Stále musí porazit všechny ostatní jezdce na startovním roštu. Je to bolestivé, když máte tolik let jeden dominantní tým, ale ve Formuli 1 se vše vyvíjí. Viděli jsme to v případě Mercedesu. Nemyslel jsem si, že je v nejbližších deseti letech někdo porazí, ale přišel Red Bull a přesně to se jim podařilo,“ dodal patnáctinásobný vítěz velké ceny F1.