logo F1live.cz

Každý z nás se jako dítě podíval na červené Ferrari a chtěl tam závodit, prohlásil Button

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 2. 2024

Připomeňme si slavný výrok jistého čtyřnásobného šampiona: „Každý je fanouškem Ferrari. I kdybyste šli do Mercedesu a tvrdili vám, že Mercedes je největší značka, jsou to fanoušci Ferrari.“ Je to neuvěřitelné pomyšlení pro všechny, že i Lewis Hamilton je fanouškem Ferrari. I on si kdysi nakreslil doma v pokoji červené auto. Za rok se s ním poprvé sveze.

Nezáleží na tom, že jste Angličan, který když vyrůstal, byl plný obdivu k McLarenu či Williamsu. Červená vás bude přitahovat. Ayrtonovi Sennovi to nebylo souzeno, ale v tomto týmu se úspěšně či neúspěšně představili téměř všichni velikáni Formule 1.

Ascari, Fangio, Surtees, Lauda, Villeneuve, Prost, Mansell, Schumacher, Alonso, Vettel a brzy i Lewis Hamilton. Dokonale to chápe i jeho bývalý týmový kolega, další Brit, který se stal šampionem s britským týmem, Jenson Button. Ten závodil za Williams i McLaren, titul získal s Brawnem, přímým předchůdcem Mercedesu, ale i on ví, jakou sílu představuje jméno Ferrari.

„Všichni jsme kdysi byli malé děti. Vidíte červené Ferrari a pomyslíte si, že chcete závodit za tento tým,“ prohlásil pro televizi Sky Button. „Já jsem nikdy neměl šanci závodit za Ferrari, jednou jsem byl velmi blízko. Kontrakt jsem měl v podstatě v rukou.“

„Je to pro Lewise něco mimořádného. Doufám, že se mu bude dařit. Má za sebou velmi úspěšnou kariéru a momentálně má obrovskou sebedůvěru. Pokud se mu to podaří přenést do Ferrari, tak se těším na jeho bitvu s Charlesem,“ dodal Jenson.

Ten reagoval na novinky pravděpodobně jako každý z nás. Je to nepochybně jeden z největších přestupů v historii Formule 1, pokud ne úplně největší. „Ano, jsem překvapen. Toto je pro tento sport obrovská věc. Kdyby zůstal v Mercedesu, tak by to bylo v pořádku, ať by vyhráli závody, nebo ne. Tento přestup je obrovská věc, skvělá věc, pro sport. Každý to bude sledovat. Je to velká změna pro vaši kariéru, když jste strávili tolik času v jednom týmu a rozhodnete se pro přestup na místo, které má v rukou někdo jiný, v tomto případě Charles Leclerc. Všechna čest Lewisovi za toto rozhodnutí. Muselo to být těžké.“

Velká otázka však zní, proč se rozhodl opustit Mercedes a proč právě teď? Vždyť v podstatě dělá krok zpět. Téměř nenajdete člověka, který by řekl, že ve Ferrari má Lewis větší šanci na osmý titul než v Mercedesu. Co kdyby to ale opravdu dokázal? Co kdyby skutečně získal osmý titul ve Ferrari? Nepochybně by šlo o jeden z největších dnů v historii Formule 1.

„Dvanáct let v jednom týmu je delší doba, než většina jezdců stráví ve Formuli 1. Možná chtěl zkusit něco jiného a trochu to okořenit. Každý v kariéře dojdeme do bodu, kdy si řekneme: ‚Víte co? Dosáhl jsem dost a končím.‘ On si však vybral jinou cestu, rozhodl se pro změnu a rozhodl se pro Ferrari. Je to velká věc a já se nemohu dočkat, až uvidím, jak si bude počínat ve Ferrari,“ řekl Button.

„Toto je od Lewise odvážný krok a patří mu velký respekt, protože on nejde do dalšího týmu, on jde do Ferrari, kde se mluví italsky, i když on tento jazyk neovládá a Charles ho zná velmi dobře. Je to vzrušující a je to skvělé pro Formuli 1,“ zopakoval mistr světa z roku 2009.

Další velká otázka zní: kdo nahradí Hamiltona v Mercedesu? Jenson si, podobně jako mnozí další, přeje vidět jednoho konkrétního muže. „Možná mě přitahuje můj bývalý týmový kolega, Fernando Alonso, ale toho bych tam chtěl vidět. Tuším, že momentálně má 42 let, ale je hladový, je fit, každý den jezdí na nějaké motokáře nebo na něčem. Myslím si, že by to bylo skvělé spojení. S Georgem vycházejí velmi dobře.“