logo F1live.cz

Dej si pozor na Hamiltona, vystříhá Verstappena Button

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 1. 2024

Max Verstappen se na sklonku nadcházející sezóny může stát již čtyřnásobným mistrem světa, čemuž se bude usilovat zabránit mnoho soupeřů, včetně Lewise Hamiltona, který je podle Jensona Buttona po Nizozemci největším favoritem na zisk titulu. Šampion z roku 2009 proto Verstappena vyzývá, aby se měl před pilotem Mercedesu na pozoru. Stačí totiž prý málo a rázem se může rovnováha sil v F1 změnit.

Hamilton a Verstappen svedli boj o titul v nezapomenutelném roce 2021. Následující dvě sezóny se nesly ve znamení Holanďanovy dominance, během které se závodníkovi Mercedesu nepodařilo vystoupit na nejvyšší stupínek ani jednou.

Hamiltona se však pod tíhou neúspěchů z posledních několika ročníků nezlomil, právě naopak, srší odhodláním. Sedminásobný šampion dnes jezdí lépe než kdykoli předtím a za předpokladu, že mu jeho tým dodá dostatečně konkurenceschopný monopost, se může stát mistrem světa – tedy alespoň podle Jenson Buttona.

„Když vyhráváte tolik let (což Hamilton) a najednou probere otěže nad šampionátem někdo jiný, může dojít ke dvěma scénářům,“ nechal se slyšet Jenson Button pro Sky Sports. „Můžete si říct: ´Nemá to smysl, chci z F1 odjet, byl jsem na vrcholu tak dlouho a teď jsem nevyhrál druhý rok po sobě ani jen jeden závod.´ Také vás to však může motivovat k návratu na piedestal, což je podle mě Lewisův případ.“

„Lewis je co do závodní rychlosti tak dobrý jako kdykoliv předtím a zároveň se zdá být mnohem sebevědomější, více věří svým schopnostem, což má za následek, že dělá méně chyb. V současnosti je ještě lepší než před pěti či šesti lety,“ prohlásil vítěz celkem patnácti velkých cen.

Bývalý závodník Renaultu, Hondy, Brawnu či McLarenu je přesvědčen o tom, že Hamiltonovi chybí na to, aby se stal poosmé mistrem světa, pouze jedno: rychlý monopost, který by se vyrovnal Red Bullu.

„Pokud dostane auto, které bude dostatečně konkurenceschopné na to, aby bojovalo o vítězství, bude těžké (Hamiltona) ho porazit. Když je někdo tak silný a sebevědomý, je náročné ho zdolat – v současnosti je toho dobrým příkladem Max Verstappen,“ dodal Button.