logo F1live.cz

Albon: Už na testech jsme přesměrovali naše soustředění na příští rok

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 12. 2023

Williams dosáhl v této sezóně celkem pozoruhodného výsledku. Po letech na konci pole jen málokdo předpokládal, že stáj z Grove se zařadí do pravidelných bojů ve středu pole. Nakonec to zvládli i s jedním autem, protože Logan Sargeant se v tvrdé konkurenci prosazoval jen těžko. Alex Albon však nakonec nasbíral dostatek bodů, i když jeho tým se prý ve vývoji právě nepřetrhl.

Podle slov zástupců Williamsu i samotného Albona tým od ročníku 2023 nic světoborného nečekal. Zisk 28 bodů a celkové sedmé místo v Poháru konstruktérů je nejlepším výsledkem od roku 2017. Je to velké povzbuzení do budoucnosti, která má být, jak v Grove věří, velmi světlá. Před sezónou 2024 budou očekávání přirozeně vyšší a podle slov Alexa Albona bude i auto lepší.

„Tento rok byl pro nás více než zajímavý, protože jsme se více než loni soustředili na pochopení našeho auta,“ řekl médiím Albon. „Například v první polovině roku jsme měli mnoho mokrých kvalifikací. Bylo mokro, sucho, mokro, sucho – při zpětném pohledu nám to vyhovovalo více.“

„Zjistili jsme, že chladné počasí nikdy nebylo problémem. Teď to už víme. Před novou sezónou se tedy musíme zaměřit na chlazení pneumatik a soustředit se na tento aspekt monopostu,“ dodal Albon.

Předností Williamsu je už dlouho rychlost na rovinkách. I když na některých tratích to přineslo obrovskou výhodu, také to znamenalo, že tento monopost nemá dostatečný přítlak a je málo aerodynamicky vyvinutý. Bylo to však také auto plné paradoxů, například Albon skončil v technickém Zandvoortu na osmém místě, ale tam mu zase pomohlo deštivé počasí.

„Samozřejmě víme, že naše auto je konkurenceschopné na rovinkách. Můžeme si něco z toho zachovat? Jen do určité míry. Je obrovskou výhodou, když máte auto, které se těžko předjíždí a je rychlé na určitých tratích. Ale dokážeme být přizpůsobiví? Můžeme být v nové sezóně rychlí i na tratích jako Interlagos, Zandvoort nebo Monako?“ ptá se Albon.

„Podle mě je to celkem vzrušující, protože jsme dosáhli dobrého výsledku, který jsme na začátku roku opravdu nečekali. Přitom naším jediným cílem v této sezóně bylo připravit se na příští rok. Už na zimních testech jsme přesměrovali naše soustředění na novou sezónu. Čas ukáže, ale, samozřejmě, nebude všechno dokonalé hned od začátku. Celý rok jsme experimentovali, obětovali jsme mnoho prvních tréninků, abychom hledali nápady a kompromisy pro příští rok. Snažili jsme se tedy dostat do co nejlepší pozice,“ řekl Albon.

Související zprávy