logo F1live.cz

Audi nebude hotovým týmem před rokem 2027, prohlásil Key

James Key
© XPB/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 1. 2024

Alfa Romeo, Sauber, Stake. Komentátory, novináře a fanoušky čekají v následujících dvou letech další bolesti hlavy ohledně pojmenování stáje z Hinwilu. Nový titulární sponzor pravděpodobně tušil, že pojmenování Sauber bude daleko populárnější, a proto se rozhodl toto slovo z názvu úplně vypustit. Stáj bude dva roky jezdit pod značkou Stake a poté se stane továrním týmem Audi. Podle jejího technického ředitele Jamese Keye však toto přechodné období nebude trvat dva, ale minimálně tři roky.

Sauber se v současnosti nachází v procesu transformace. Zda však probíhá dostatečně rychle a má dostatečné finanční zdroje, to je jiná otázka. V týmu vyzývají k trpělivosti a zdůrazňují, že ani během prvního roku pod hlavičkou německé automobilky nebude všechno na svém místě.

„Pokud jde o následující kroky, máme na stole důležitý a dobře zdokumentovaný plán,“ prohlásil technický ředitel týmu Stake James Key. „Už ho realizujeme a prioritou je přilákat do týmu ty správné talenty, které se připojí k dalším talentovaným lidem v naší továrně. Za oponou na tom tvrdě pracujeme.“

„Samozřejmě, že musíte počkat nějaký čas, než lidem z konkurenčních týmů uplynou výpovědní lhůty. Ne že bychom na to čekali. Je toho hodně, co můžete udělat nyní bez dalších lidí. Když chceme dosáhnout našich cílů, nakonec musíme expandovat nejen v klíčových oblastech, ale vlastně ve všech oblastech. Krok vpřed musíme udělat všude bez ohledu na to, kde se v tomto procesu nacházíme,“ řekl Key.

Technický ředitel nazval tento proces „krátkodobou ambicí“, která se realizuje i s ohledem na rok 2024. Klíčovým termínem pro partu z Hinwilu je však rok 2026. Konec Alfy Romeo a přechod k menu Stake není novou kapitolou, ale ve skutečnosti jen začátkem dvouletého přechodného období, na jehož konci čeká tým skutečný nový začátek.

„Hotový tým z nás bude pravděpodobně až někdy kolem roku 2027, protože máme hodně práce. V roce 2026 však už budeme ve mnohem lepší formě. Dá nám to příležitost udělat potřebný krok vpřed,“ řekl Key, který v tomto týmu působil již v letech 2010 až 2012. Sám říká, že i když toto prostředí zná, za ty roky se mnohé změnilo.

„Tým roste. Ve skutečnosti jde o velmi mladý tým, i když dnes se v Sauberu cítím starý. Když jsem tu poprvé nastoupil, byl jsem dost mladý. Myslím si, že období stability, kterým si prošel pod současným majitelem, týmu skutečně prospělo a dokázal růst. Nyní má před sebou vzrušující kroky vpřed v blízké budoucnosti,“ řekl Key.