logo F1live.cz

Audi chce jednat o jezdeckém složení už v roce 2024, přiznal Bottas

Motor Racing – Formula One World Championship – Mexican Grand Prix – Practice Day – Mexico City, Mexico
© Valtteri Bottas (FIN) Alfa Romeo F1 Team C43. Formula 1 World Championship, Rd 20, Mexican Grand Prix, Friday 27th October 2023. Mexico City, Mexico.
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 1. 2024

V roce 2026 vstoupí do Formule 1 nový tovární tým, jehož cílem bude přidat se k Red Bullu, Mercedesu, Ferrari, McLarenu a Aston Martinu v boji o pódiové příčky. Tovární Audi už pracuje naplno na tomto projektu, ale ne na potenciálním jezdeckém složení. Podle slov Valtteriho Bottase však Němci zahájí jednání už v roce 2024.

O potenciálních pilotech Audi se toho v posledních měsících dost napsalo. Probíralo se několik scénářů, například možný příchod Carlose Sainze, jehož otec má s touto automobilkou úzké vazby. Sám španělský závodník však rezolutně odmítl, že by jednal s někým jiným než Ferrari. Později přišla německá média s informací, že Audi má zájem o Nica Hülkenberga a Estebana Ocona.

Kromě toho se mluví, že automobilka chce mít své budoucí piloty v kokpitu Sauberu už v roce 2025. Tyto slova podtrhl i další velký zájemce o sedačku v Audi Valtteri Bottas. „F1 je pro mě na prvním místě. Stále toužím po návratu na pódium a projekt Audi by mohl být další příležitostí,“ prohlásil finský závodník, jehož cituje portál Motorsport.com.

Valtteri však jedním dechem dodal, že s vedením německé automobilky nevedl žádná formální jednání. V tomto okamžiku by nás spíše zajímala ta neformální, protože příchod německého týmu je přece jen trochu daleko. Sám Bottas však veřejně potvrdil, jaké jsou plány Audi v jezdecké otázce.

„Podle mých informací se chystají přijmout rozhodnutí začátkem roku 2024. Zatím jsem s nimi tedy nevedl žádné rozhovory. Tyto diskuse se chystám uskutečnit v prvním čtvrtletí tohoto roku,“ řekl Bottas.

Ale prý ani kdyby mu to s Audi nevyšlo, neplánuje odejít do důchodu. Setrvání v Hinwilu, kde mu po skončení sezóny 2024 vyprší smlouva, označil jako „prioritu číslo jedna“, ale nezavrhuje ani možnost, že po Williamsu, Mercedesu a Sauberu vyzkouší v kariéře působení ve čtvrtém týmu.

„Samozřejmě, že ano. Jsem jen upřímný. Být součástí Audi by byla moje priorita a preference číslo jedna, ale pokud by to z nějakého důvodu nevyšlo, určitě bych se porozprával s jinými týmy. Chci tu zůstat, protože mám v tomto sportu stále nějakou nedokončenou práci,“ řekl Bottas.