logo F1live.cz

Carlos Sainz si nerozuměl s Verstappenem i Kvjatem

Max Verstappen a Carlos Sainz
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 1. 2024

Je těžké být týmovým kolegou Carlose Sainze? Na první pohled to tak nevypadá. Španělský závodník působí metodicky, přívětivě a na trati se chová vždy velmi inteligentně a fair. Proč by měl používat špinavé triky uvnitř vlastního týmu? No, jak řekl v Bratislavě Mika Häkkinen, něco jako přátelství mezi týmovými kolegy neexistuje a dnes máme k dispozici poměrně detailní svědectví o tom, že Sainz během svého působení v Toro Rosso nevycházel lehce se svými týmovými kolegy.

V roce 2015 začali své kariéry v Toro Rosso dva nováčci. Carlos Sainz a Max Verstappen vstoupili do Formule 1 se statusem juniorských hvězd a byli připraveni bojovat o svou šanci. Oba byli zároveň syny závodníků, kteří je reprezentovali. Verstappen ve své první sezóně Sainze na body jasně porazil, i když v kvalifikacích byly jejich časy trochu vyrovnanější.

Už tehdy začali přední novináři mluvit o interních bojích v garáži italského týmu, které se netýkaly jen dvou mladých kohoutů, ale i jejich úspěšných otců. Není to tak dávno, co tyto historky potvrdil i poradce Red Bullu Helmut Marko.

„V nižších kategoriích byl sakramentsky rychlý. Při svém prvním testu v Silverstone byl hned od začátku v rychlých zatáčkách o trochu rychlejší než Sebastian Vettel, který byl v té době naším měřítkem. Po dlouhá léta žil ve stínu svého otce, který je dvojnásobným mistrem světa v rally,“ řekl Marko o Sainzovi ještě loni na oficiálních stránkách Red Bullu.

„Neprávem dostal nálepku rozmazleného syna. Jeho smůlou bylo, že Max Verstappen byl jeho týmovým kolegou. Atmosféra mezi oběma piloty Toro Rosso byla poměrně toxická. Tehdejší nastavení bylo takové, že neexistoval způsob, jak bych ho u nás mohl udržet, takže odešel do Renaultu, poté McLarenu a nakonec k Ferrari. Carlos je nepochybně špičkový závodník. V Toro Rosso byl téměř na Maxově úrovni,“ řekl poradce Red Bullu.

S Kvjatem zažil Sainz intenzivní boje

V roce 2016 přišel do garáže Toro Rosso nový muž. Red Bull po Velké ceně Ruska „degradoval“ Daniila Kvjata a na jeho místo v hlavním týmu posadil Verstappena. Sainz tak měl nového týmového kolegu, který patřil k jeho starým známým. V roce 2011 bojovali o titul hned ve dvou různých kategoriích Formule Renault. Sainz v obou případech Kvjata porazil, i když získal „jen“ jeden titul, protože ve Formuli Renault Eurocup oba předběhl Robin Frijns.

V roce 2013 se setkali znovu, tentokrát v šampionátu GP3, a v tomto případě se smál Kvjat, který získal nejen titul, ale také sedačku v Toro Rosso. Ruský závodník, který dnes soutěží s italskou licencí, po letech přiznal, že oba tehdy přímo bojovali o místo ve F1.

„Dnes jsme s Carlosem opravdu dobří přátelé, ale když jsme byli týmoví kolegové, došlo mezi námi i na horké okamžiky,“ přiznal Daniil Kvjat pro F1.com. „Hodně jsme spolu cestovali, na trati jsme se párkrát srazili a někdy museli dokonce zasáhnout naši otcové, aby nás uklidnili.“

„V roce 2013 v GP3 nám Helmut řekl: ‚Dobře, na stole je místo ve F1 a ten lepší z vás ho pravděpodobně dostane.‘ Tehdy to začalo být opravdu vážné. Vzpomínám si na Belgii, kdy jsme startovali z prvního a druhého místa s téměř stejným počtem bodů na kontě. Musel jsem vyhrát a vyhrál jsem. Carlos havaroval, takže jsem získal velký náskok v celkovém hodnocení,“ řekl Kvjat.

„Helmut tehdy chtěl, abych se zapojil i do evropské Formule 3 a dokázal, že se mi bude dařit i v odlišném autě. Vzpomínám si na Red Bull Ring, což je Helmutův domácí okruh. Přišel se tam podívat a já jsem třikrát získal pole position, což byl pro mě velmi důležitý krok. Carlos to vycítil a chtěl jezdit Světovou sérii Renault, aby dokázal Helmutovi totéž, ale jemu se až tak nedařilo. Více skutečností tedy hovořilo v můj prospěch. Získal jsem titul v GP3 a před posledními závodem sezóny mi nabídli místo v Toro Rosso. Byl to pro mě obrovský úspěch,“ dodal rodák z ruské Ufy.