logo F1live.cz

Audi se prý zajímá o Ocona

Pierre Gasly
© Renault SAS
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 1. 2024

Audi sice plánuje vstoupit do Formule 1 až v sezóně 2026, ale o jezdecké sestavě údajně hodlá rozhodnout už v tomto roce. Portál F1.com přišel s tvrzením, že žhavým kandidátem na zisk sedačky v německém týmu je Esteban Ocon.

Esteban Ocon vstoupil do královny motorsportu v barvách již neexistujícího Manoru. Následně si služby Francouze upsala Force Indie, z níž se stal časem Racing Point. Po ukončení působení v týmu ze Silverstone našel sedmadvacetiletý závodník útočiště v Renaultu, dnes známém jako Alpine.

Ani v pořadí páté působiště by však nemuselo být Oconovým posledním. Na vítěze Velké ceny Maďarska 2021 si údajně dělá zálusk Audi, které se pomalu, ale jistě připravuje na vstup do soutěže v roce 2026.

„Zdroje říkají, že Sauberem provozovaný Stake má Francouze velmi vysoko na svém seznamu, protože se připravuje na přechod k Audi v roce 2026,“ píše Lawrence Barretto. „Andreas Seidl (výkonný ředitel stáje, pozn. red.) se už setkal s manažery jezdců pohybujících se na obou koncích roštu a promluvil si s nimi o budoucnosti jejich svěřenců,“ tvrdí redaktor F1.com.

Zájem Audi o Ocona dává smysl. Francouz sice nepatří k nejrychlejším jezdcům na startovním roštu, ale je konzistentní a pravidelně sbírá body. Navíc se s přibývajícími léty postupně zlepšuje. V roce 2022 v interním souboji zdolal Fernanda Alonsa a loni sice těsně zaostal za týmovým kolegou Pierrem Gaslym, ale je třeba uvést, že pro různé technické problémy až v sedmi případech nedokončil závod.

V prospěch Ocona také říká skutečnost, že má pověst pracanta, kterému nevadí zařezávat na simulátoru od rána do večera. Závodník Alpinu však není jediným pilotem, nad kterým Audi uvažuje.

Automobilka z Ingolstadtu dlouhodobě monitoruje i situaci kolem Carlose Sainze či Nica Hülkenberga, v úvahu také připadá prodloužení spolupráce se současnými jezdci Valtterim Bottasem a Kuan-jü Čouem.