logo F1live.cz

Brundle nerozumí, proč je Verstappen vnímán jako záporák

F1 Grand Prix of Mexico – Qualifying
© MEXICO CITY, MEXICO – OCTOBER 28: Third placed qualifier Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing talks to the media in a press conference after qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 28, 2023 in Mexico City, Mexico. (Photo by Jared C. Tilton/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202310290058 // Usage for editorial use only //
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2024

Stejně jako každá velká osobnost, nejen v oblasti sportu, i Max Verstappen pořádně polarizuje fanouškovskou obec. Jeho příběh je příběhem pravého „zlého kluka“. Jako teenager byl velmi agresivní, kvůli jeho počínání se měnily pravidla a nakonec se z něj stal skutečný šampión. Mnozí mu však stále neumí odpustit jeho minulost i současnost a vnímají ho výhradně jako negativní postavu, což bývalý jezdec a dnes komentátor Martin Brundle nechápe.

Vidět Maxe chybovat bylo v tomto roce téměř nemožné. Jistě, nebyl pod velkým tlakem a netlačil na něj ani týmový kolega, takže s chladnou hlavou se vám závodí mnohem jednodušeji. I když byl rok 2023 ukázkou jezdecké dokonalosti, Verstappenovi to na popularitě příliš nepřidalo.

„Setkávám se s fanoušky a čtu komentáře lidí na sociální síti X, kteří říkají, jakou jsme měli nudnou sezónu, pravděpodobně proto, že dominovala jedna barevná schéma,“ napsal ve svém sloupku Martin Brundle. „Z mého pohledu si však nemyslím, že jsem byl někdy svědkem tolika těsného závodění a předjížděcích manévrů napříč startovním polem, které se v průběhu roku ještě více vyrovnalo.“

I když Britové jsou někdy obviňováni z tendenčního chování a otevřeného nadržování vlastním, Brundle se nebál vyzdvihnout obrovské kvality trojnásobného mistra světa. „Líbí se mi, že Max říká, co si myslí. Rozhovory s ním jsem vždy považoval za osvěžující a také se s ním dá lehce krátce pohovořit v paddocku.“

„Je velmi přímý a upřímný. Nic neskrývá a očividně mu až tak nezáleží na tom, co si myslí ostatní. Nemohu si pomoci, ale mám pocit, že k jeho odkazu by se hodilo trochu více vyváženosti a diplomacie. Koneckonců, všichni jsme strážci tohoto skvělého sportu, který reprezentujeme,“ napsal Brundle.

Verstappen byl ve svých začátcích kritizován za přílišnou agresivitu, ale velikánů s takovým příběhem bychom v minulosti našli více než dost. Nezapomeňme, že podobný start do kariéry měli i Ayrton Senna nebo Michael Schumacher. Oba se však časem naučili kalkulovat a zjistili, kudy vede nejrychlejší cesta do cíle.

„Když jako teenager debutoval ve Formuli 1, byl trochu divoký, ale vychytal své mouchy a teď je na trati většinou příkladem klidného chování. V tvrdých soubojích je teď stejně férový jako kdokoli jiný. Nerozumím, proč ho stále považují za záporáka, ale fanoušci se rozhodují sami za sebe,“ uvedl Brundle.