logo F1live.cz

Hamilton musel mít na odchod z Mercedesu nějaký důvod, myslí si Brundle

Archive number: M409079
© 2023 Abu Dhabi Grand Prix, Saturday – Steve Etherington
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 2. 2024

Martin Brundle je přesvědčený o tom, že za přestupem Lewise Hamiltona do Ferrari nestála jen touha změnit prostředí či chuť podrobit se nové výzvě, ale rovněž určitá frustrace plynoucí z toho, že Brit v posledních dvou letech ve barvách Mercedesu ani jednou nevyhrál.

Když Lewis Hamilton po dlouhých jednáních prodloužil smlouvu s Mercedesem, zdálo se, že jezdecká otázka německého týmu je na několik let zodpovězena. Opak byl však pravdou.

Sedminásobný šampion se totiž nechal zlákat výzvou jménem Ferrari a závěr bohaté kariéry strávit v týmu z Maranella. Brit svůj přechod k konkurenci obhajoval tím, že již delší dobu toužil změnit prostředí a zároveň se na stará kolena ještě jednou podrobit nové výzvě.

Martin Brundle si však myslí, že se ve věci skrývá více. Bývalý závodník Tyrellu, Benettonu či McLarenu se domnívá, že pod Hamiltonův odchod se nepodepsaly jen pozitivní důvody, ale i ty negativní.

„Možná si to jen namlouvám, ale myslím si, že za Lewisův odchod může i skutečnost, že posledních několik let nevyhrál ani jeden závod,“ nechal se slyšet v současnosti spolukomentátor televizních přenosů na Sky. „Uvědomil si, že se až příliš zaměřuje na jiné věci – mimozávodní aktivity – a chce se opět plně soustředit na závodění. Zároveň jako 40letý potřebuje novou výzvu.“

„Moje slova potvrzuje skutečnost, že do Formule 1 přivedl zpět Marka Hynese, svou dlouholetou pravou ruku. Myslím si, že se nám tím snaží naznačit, že se chce opět plně soustředit na závodění a podrobit se nové výzvě.“

Ať jsou Hamiltonovy skutečné důvody jakékoli, Brundle má z jeho nečekaného přestupu do Ferrari obrovskou radost. A to proto, že Brit „změnou dresu“ oživil jinak mimořádně klidný trh s jezdci.

„Je to dobré pro sport. Lando (Norris) se totiž minulý týden na dlouhé období zavázal McLarenu a dlouhodobou smlouvou disponuje i Verstappen v Red Bullu, George Russell v Mercedesu a Leclerc ve Ferrari, který prodloužil kontrakt o několik let. Situace na startovním roštu byla až příliš stabilizovaná, potřebovalo to nějakou změnu. Lewis se o ni postaral,“ dodal Brundle.