logo F1live.cz

Jednání s Leclercem prý mají přednost, Sainz je na řadě až potom

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2024

Nové smlouvy pro piloty Ferrari mají být podepsány ještě před startem nové sezóny. Italská média nejprve hovořila, že se to podaří ještě před Vánocemi, ale v současnosti zahaluje Scuderii ticho. Nejnovější informace se pokusil přinést ve svém rozsáhlém článku reportér portálu Formula1.com Lawrence Barretto, který pravidelně přináší informace o dění na jezdeckém trhu.

I když to možná někteří fanoušci nepochopí, Ferrari dává celkem jednoznačně přednost Charlesovi Leclercovi. Jak svého času řekl i Felipe Massa, tento tým vždy upřednostňuje jednoho pilota. Platilo to v dobách Schumachera, v éře Alonsa a dnes je Ferrari zřejmě stájí monackého závodníka, i když se to Carlosovi určitě ani trochu nelíbí.

Barretto navázal na slova svých italských kolegů. Gazzetta dello Sport, Leo Turrini i další naznačili, že náklonnost Freda Vasseura a Johna Elkanna patří Leclercovi, který má při podpisu nové smlouvy přednost. Gazzetta šla ještě dál a zatímco s Charlesem prý chce Ferrari podepsat lukrativní dlouhodobou smlouvu, Carlos se má spokojit s ročním prodloužením kontraktu, aby si tak Scuderia mohla nechat otevřené možnosti pro případný podpis jiného závodníka.

„Zdroje tvrdí, že jednání o smlouvě s Leclercem mají přednost, přičemž Scuderia chce, aby se tento jezdec, se kterým naposledy podepsali monstrózní kontrakt, zavázal týmu na delší dobu,“ napsal Barretto ve své poslední analýze dění na jezdeckém trhu. „Jakmile bude vše dohodnuto, Ferrari bude pravděpodobně spěchat, aby si zajistilo i Sainzovy služby.“

„Španěl má zájem o dvouletou smlouvu, která by mu zajistila stabilitu a zabezpečila mu pokračování ve Formuli 1 i v novém cyklu pravidel v roce 2026, kdy bude mít Ferrari další příležitost a může udělat velký krok vpřed,“ napsal Barretto. Ten však nijak neskrývá, že na trhu se může udít cokoliv a tento plán nakonec Ferrari nevyjde.

Kdo by však mohl Sainze nahradit? Nuže, informace o snaze Alexa Albóna vyvázat se spod smlouvy s Williamsem rozhodně rozvířil poklidné zimní vody. I když má britsko-thajský závodník platnou smlouvu do konce sezóny 2025, údajně chce, aby byl ročník 2024 jeho posledním v barvách stáje z Grove. Stejný zdroj přitom tvrdí, že hned dva týmy se ho pokusili vyplatit spod smlouvy ve Williamsu, aby ho získali do svých řad.

„Pokud by to Ferrari nevyšlo, rozhodně nebude mít nouzi o možnosti. Takový Alex Albon je pravděpodobně jeden z nejlépe hodnocených pilotů, kteří jsou k dispozici. Za současného stavu však platí, že prioritou je udržení Sainze a Leclerca,“ uvedl Barretto.