logo F1live.cz

Albon se ještě zlepší, nepochybuje Vowles

Alex Albon
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 1. 2024

Pokud chce tým uspět, musí disponovat konkurenceschopným monopostem a kvalitní jezdeckou sestavou. Williams má sice od rychlého auta na míle daleko, ale jezdce světového kalibru, který je tahounem stáje, už zdá se našel. Je jím nikdo jiný než Alex Albon, britsko-thajský závodník, který předvádí jeden fenomenální výkon za druhým a který se podle Jamese Vowlese bude ještě zlepšovat.

Tým z Grove angažoval Alexe Albona poté, co se ho zřekl Red Bull pro neuspokojivé výkony. Sedmadvacetiletý závodník po přestupu do britské stáje citelně pookřál a ihned se stal lídrem Williamsu jak na trati, tak i mimo ni.

Nebýt Albona, Williams by se mohl se sedmým místem z uplynulého ročníku rozloučit. Závodník reprezentující Thajsko se totiž postaral o 96% bodů svého týmu, bez jeho přispění by celek z Grove skončil s přehledem na poslední příčce.

I když je Albon v momentální formě právem srovnáván s nejlepšími piloty na startovním roštu, podle šéfa Williamsu má nejlepší roky teprve před sebou. Brit očekává, že bude jeho svěřenec neustále postupovat, a to nejen po výkonnostní stránce, ale i po osobnostní.

„Ještě nedosáhl svého výkonnostního vrcholu,“ poznamenal Vowles. „Stejně tak se neustále vyvíjí i po osobnostní stránce. Líbí se mi na něm to, že se neuchyluje k politice. Chce jen nasednout do auta a jezdit rychlé časy. Domnívám se, že to je hlavní důvod, proč se mu v současnosti tak daří.“

Vowles tvrdí, že Albon se nezlepšil jen v meziročním srovnání, ale progres vykazoval od závodu k závodu v průběhu celého roku 2023.

„Když jsem s ním během roku upřímně a otevřeně hodil řeč, uvědomil jsem si, že to není ten samý jezdec, který přijel do Bahrajnu. Během sezóny pořádně dozrál a není pochyb o tom, že z auta dostal (pokaždé) maximum.“

„Na sedmém místě jsme skončili díky jeho letošním úžasným výkonům. Tým sice odvedl skvělou práci při výrobě auta a jeho následném doladění, ale Alex během závodů neustále odolával útokům čtyř nebo šesti aut, které mu dýchaly na krk, což je docela působivé,“ dodal Vowles.

Související zprávy