logo F1live.cz

Chceme pravidelněji bojovat s Mercedesem a Ferrari, hlásí Stoffel Vandoorne

Stoffel Vandoorne
© X/DS Penske
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2024

Týmy Formule 1 mají před sebou poslední měsíc zimní přestávky. Bude to měsíc představování monopostů, filmovacích dnů a předsezónních testů. Loni v této fázi roku šokoval svou vynikající formou Aston Martin, který byl v úvodní fázi sezóny nejbližším pronásledovatelem Red Bullu. Podle rezervního pilota stáje Stoffela Vandoorna však budou nyní hlavními konkurenty stáje ze Silverstone jiní.

Belgičan bude i v roce 2024 kombinovat své povinnosti rezervisty ve F1, pilota Peugeotu ve vytrvalostním šampionátu a pilota Formule E. Tam se již nový ročník začal a jezdec týmu DS se na prvním závodě v Mexiku uvedl osmým místem. Tento víkend bude sezóna pokračovat v saúdskoarabské Diriji. Tam přišla řeč i na Formuli 1 a ambice Aston Martinu v nové sezóně.

„Řekl bych, že minulý rok byla úroveň naší konkurenceschopnosti na začátku sezóny trochu překvapením. Později přišel trochu pád níže, ale na konci roku jsme se dokázali dotáhnout zpět,“ řekl Vandoorne pro Motorsport Week. „Během tohoto období jsme se hodně naučili. Je však velmi těžké posoudit, jak konkurenceschopní budeme v tomto roce.“

„Ostatní také nestojí na místě. Red Bull je v současnosti měřítkem pro všechny týmy, který nebude snadné překonat. Oni určitě budou někde vepředu. Máme tu však i Mercedes a Ferrari, kteří jsou také velkými hráči. Myslím si tedy, že cílem je konkurovat jim na pravidelnější bázi. Musíme však počkat a uvidíme, jak na tom budeme,“ řekl belgický závodník.

Stejně jako v minulosti, i nyní je paddock Formule E plný jezdců nějakým způsobem propojených s Formulí 1. Kromě Vandoorna tu máme například loňského šampióna Jakea Dennise, který pracuje na simulátoru Red Bullu. Jeho kolegou je pilot týmu Envision Sébastien Buemi. F1 však prý není tématem na závodech elektrického šampionátu.

„Když mám být upřímný, tak ne, nemluvíme o tom. Samozřejmě, ve Formuli 1 platí v týmech přísná ochrana informací, takže se nikdy nebudeme bavit o žádných technických záležitostech. Možná si o něčem popovídáme, ale řekl bych, že se více bavíme s piloty WEC, protože je nás tu hodně, kteří kombinují povinnosti v obou šampionátech, takže se setkáváme v obou paddocích,“ dodal Vandoorne.

Související zprávy