logo F1live.cz

Nové Ferrari je velmi odlišné, říká Gené

Carlos Sainz a Marc Gené
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 1. 2024

Už jen asi měsíc a na všechny zimní spekulace můžeme zapomenout. Jak řekl i technický ředitel Mercedesu James Allison, týmy aktuálně znají jen svou stranu rovnice. Zbytek začneme odkrývat na předsezónních testech a prvních závodech sezóny. Momentálně všichni pracují naplno. Platí to i pro Ferrari, které podle svého ambasadora Marca Geného skutečně splnilo svůj cíl a kompletně změnilo své auto.

Dnes je jasné, že kromě Red Bullu přistoupily všechny týmy ke svým konceptům nesprávně. Mercedes, Ferrari, Alpine a další už potvrdili, že museli kompletně změnit své monoposty, což nepřekvapí. Podle ambasadora Ferrari Marca Geného splnil tým svůj cíl alespoň v tom smyslu, že na simulátoru se nové auto chová „velmi odlišně“.

Bývalý závodník řekl pro Mundo Deportivo: „Mohu vám říci jen to, co nám říká simulátor a co říkají jezdci na simulátoru. Musíme si ještě počkat, až uvidíme auto na trati, což bude 13. února, a potom na předsezónní testy v Bahrajnu. Rozhodovat se bude jen na trati,“ sdělil Španěl.

„Pocity jezdců na simulátoru jsou tento rok velmi odlišné. Je pravda, že loni v této době jsme nebyli stoprocentně přesvědčeni o schopnostech auta na simulátoru,“ dodal Gené.

Nejdůležitější otázku však vyřkl ve filmu Pelíšky legendární Bolek Polívka: „A bude to stačit, myslíš?“ Vyzvat Red Bull nebude jednoduché, navíc, nikdo neví, jaký krok tento tým udělá během zimy. Loni měli v Milton Keynes náskok, takže mohli vývoj uzavřít dříve a přesunout zdroje na sezónu 2024.

„Red Bull měl loni nezanedbatelný náskok a říkají, že jejich letošní auto je ještě mnohem lepší, takže jsou určitě favority. Je to těžké,“ řekl Gené. „Bylo by trochu optimistické tvrdit, že budeme s Red Bullem bojovat o titul. Můžeme však udělat další krok a bojovat s nimi tvrději.“