logo F1live.cz

Se stabilními pravidly se pořadí příliš nepřemíchá, prorokuje Krack

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 1. 2024

Uvidíme v roce 2024 vyrovnanější souboje na trati? Nuže, minulá sezóna byla více než vyrovnaná, ale jen od druhého místa níže. Nový rok však znamená nová překvapení, i když podle šéfa Aston Martinu Mikea Kracka nemůžeme se stabilními pravidly očekávat velké změny v „potravinovém řetězci“ F1.

Bude to třetí rok nových technických pravidel. To znamená, že týmy a jejich inženýři už mají dostatek informací o tom, kudy vede cesta za úspěchem. Aston Martin loni překvapil, když se díky osvojení filozofie Red Bullu stal jeho nejbližším pronásledovatelem. Bohužel, zatímco Mercedes, Ferrari a McLaren dokázali pokročit, Aston Martin zůstal stát na místě.

Šéf stáje Mike Krack je přesvědčen, že ve srovnání s minulou sezónou se nedočkáme žádných zásadnějších změn v celkovém pořadí. „Když máte stabilní pravidla, tak jak je máme nyní, týmy raději půjdou cestou evoluce. Když máte tak výjimečné auto jako my s Red Bullem, myslím si, že mnoho lidí se bude snažit jít tímto směrem,“ řekl šéf Aston Martinu.

„Na druhé straně jsme slyšeli od Ferrari nebo Mercedesu, že udělají velmi velké architektonické změny. Jsme tedy zvědaví, co to přinese. Celkově si však myslím, že pokud technické předpisy zůstanou stabilní, startovní pole se z roku na rok vyrovná,“ dodal Lucemburčan.

Protože pravidla se mají revidovat až v roce 2026, Krack se domnívá, že týmy se místo toho zaměří na zdokonalení svých činností na trati. Právě v této oblasti se skrývá nemálo výkonnosti a v minulém roce to někteří dokázali. Vyladit svůj stroj přináší někdy podobné zisky, jako nasazení velkého balíku vylepšení.

„Stabilita nutí klást větší důraz na provozní aspekty, protože když se auta na roštu vyrovnají, i malé detaily rozhodují o postavení na startovním roštu. I když byly rozdíly v kvalifikaci malé, podle mě se budou v následujících letech ještě zmenšovat. Abych se však vrátil k původní otázce, mě by překvapilo, kdyby se vyskytly větší rozdíly v celkovém pořadí ve srovnání s tím, co jsme viděli dosud,“ řekl Krack.

Související zprávy