logo F1live.cz

Stella zařadil Norrise do stejné kategorie jako Alonsa, Schumachera a Räikkönena

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 1. 2024

Stane se Lando Norris prvním pilotem po Lewisovi Hamiltonovi, který přivede McLaren až na vrchol? Jeho oddanost týmu, výkony a zjevná chemie mezi ním a zbytkem Wokingu naznačují, že by se mohl stát další ikonou McLarenu. Jeho dlouhodobá smlouva a skvělý vztah se šéfem Andreou Stellou dávají Norrisovi všechny předpoklady, aby se zařadil mezi největší legendy tohoto týmu.

Z dnešního pohledu není téměř žádných pochyb, že Lando Norris se stane pilotem s nejvyšším počtem velkých cen v barvách stáje z Wokingu. Jistě, tato statistika není vzhledem k zvyšujícímu se počtu závodů velmi relevantní, ale britský mladík má před sebou stále téměř celou svou kariéru a v týmu by měl zůstat ještě minimálně čtyři roky.

V roce 2023 si v McLarenu všechno dokonale sedlo. Tým udělal obrovský pokrok na trati a do křesla šéfa zasedl Andrea Stella. Znělo to až pohádkově, když Italovi vyšlo téměř vše, na co sáhl. Jelikož předtím pracoval i jako závodní inženýr, nemá problém chápat jezdce a dobře s nimi spolupracovat. Kromě toho, zkušenosti s osobnostmi jako Michael Schumacher, Fernando Alonso či Kimi Räikkönen mu dost pomohly.

„Lando se určitě řadí mezi ně,“ prohlásil Stella bez váhání. „Patří do stejné kategorie a je to jezdec s potenciálem mistra světa. Má nepochybný talent, myšlení či pracovní etos. Všechno je připraveno, aby se to jednoho dne podařilo.“

„Když přemýšlíte o šampiónech, všichni mají jednu vlastnost – neustále se zlepšují. Vypadá to, jako by se skuteční šampióni z roku na rok jen zlepšovali. Podle mě je to proto, že využívají inteligenci, etos a dokážou dostat to nejlepší z lidí kolem sebe. Dělají vše pro to, aby byli stále lepší a lepší, protože v tomto sportu se konkurence jen zvyšuje,“ prohlásil Stella.

„Rozhodně máme s Landem veškerý surový talent. Bylo to vidět už když poprvé zasedl do našeho auta v roce 2018. Od toho okamžiku už jen rostl a rostl. Jako šampión musíte každý rok růst,“ dodal italský inženýr.

On a jeho šéf Zak Brown se museli vyrovnávat s nemalým zájmem o Norrisovy služby. I proto ho chtěli podepsat co nejdříve. Výsledkem nakonec bylo, že Lando prodloužil kontrakt s McLarenem 23 měsíců před vypršením toho starého. To je skutečně rarita a jen to dokazuje, jak moc chtějí obě strany zůstat spolu.