logo F1live.cz

Alonso si nemohl odpustit poznámku na Hamiltona: Ještě před rokem nebylo Ferrari jeho dětským snem

Fernando Alonso pred Lewisom Hamiltonom
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 2. 2024

Lewis Hamilton se v roce 2025 stane pilotem Ferrari. Bude čtvrtým mistrem světa za posledních čtrnáct let, který se rozhodl pro přestup do tohoto týmu. Něco podobného udělal před mnoha lety i Fernando Alonso, který si nemohl odpustit poznámku na způsob, jakým sedminásobný mistr světa komunikoval svůj přestup.

Fernando podle vlastních slov v zimě úplně vypnul a dění sledoval jen sporadicky. Ani jemu však neunikl přestup Lewise Hamiltona do Ferrari, který vyvolal v motoristických médiích hotovou senzaci. Alonso však přiznal, že i jeho, jako jezdce s tolika zkušenostmi s nečekanými přestupy, překvapila zpráva ze začátku února.

„Příliš mnoho jsem o tom nepřemýšlel. Vlastně jsem celý ten den trénoval,“ řekl španělský závodník při představení monopostu AMR24. „Zmeškal jsem veškerý ten stres, který všichni šířili. Nakonec jsem se tedy o této novince dozvěděl s jednodenním zpožděním.“

„Nebudu lhát, pravděpodobně to bylo překvapení. Ne však kvůli přestupu samotnému, spíše kvůli celkovému pohledu na situaci zvenčí. Zdálo se, že je s Mercedesem pevně spojený, svému týmu je velmi loajální a podobně. Bylo to trochu nečekané,“ pokračoval dvojnásobný mistr světa.

„Nevím, jaké měl na to důvody. Nevím nic a nepoznám ten příběh. Nevenoval jsem tomu příliš velkou pozornost,“ dodal Alonso.

Ten velmi dobře ví, jaký je to pocit. Kromě Ferrari jezdil i za Minardi, což byl další italský tým. Sám později přiznal, že motoristická kultura v Itálii je odlišná. Naproti tomu pro Hamiltona to bude po McLarenu a Mercedesu první neanglický tým. Lewis ve svém otevřeném dopise fanouškům hovořil o naplněném snu „jezdit v červeném Ferrari“. Alonso mu však ironicky připomněl, že taková rétorika byla z jeho strany poměrně nová.

„Nebyl to jeho dětský sen před takovými dvanácti měsíci, že? Nebo před dvěma měsíci. Tehdy asi snil o něčem jiném,“ prohlásil Fernando ve svém typickém stylu, ale následně dodal, že Hamilton může být pro Ferrari chybějícím dílkem skládačky.

„Doufám, že si tuto zkušenost užije. Myslím si, že je to více než jedinečný tým. Je však ještě o něco více jedinečný, když vyhrajete. Je to už pár let, co měli velmi rychlé auto a bojovali o nejvyšší mety. Možná Lewis dokáže přinést něco navíc do boje o šampionát, protože auto na to mají,“ řekl Alonso.

„Na konci minulého roku, dokonce i s velmi dominantním Red Bullem, se Ferrari dokázalo vyrovnat časem na kolo a porazit je ve většině kvalifikací. Myslím si tedy, že auto by mělo být dostatečně rychlé,“ dodal Alonso.

Související zprávy