logo F1live.cz

Ricciardo se vrátí mezi nejžádanější jezdce na roštu, prorokuje Mekies

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 2. 2024

Není to tak dávno, co patřil Daniel Ricciardo k nejžádanějším mužům na startovním roštu. V roce 2019 byl určitě nejzajímavějším jménem na přestupovém trhu a tento zájem využil, aby si od Renaultu vyžádal tučnou sumu. Podobně na tom byl v podstatě i v roce 2020, kdy vyjednával s McLarenem. Právě tam se začal postupný propad kariéry australského závodníka, ale jeho nový šéf v týmu RB, Laurent Mekies, mu věští opětovný návrat mezi špičku.

Když se Daniel Ricciardo vracel na startovní rošt na Velké ceně Maďarska, nejeden mu věštil jasný triumf v interním porovnání s Júkim Cunodou. Věci se však začaly komplikovat, když Australan utrpěl v Holandsku zlomeninu ruky. Nakonec jeho porovnání s japonským mladíkem nebylo vůbec jednoznačné.

V roce 2024 se však karty rozdají znovu a oba bojovníky čeká reparát. Potenciálně se nám otevírá místo v Red Bullu a sesterský tým této stáje vstupuje do nové sezóny s mnohem lepším potenciálem. Ricciardo bude při tom hned od začátku, se zdravou rukou, a může předvést svůj plný potenciál.

„Daniel je pro tým obrovským přínosem,“ řekl pro F1.com nový šéf stáje RB Laurent Mekies. „Není mnoho jezdců s takovým rodokmenem, s tolika vítězstvími, s takovým citem pro auto, s takovým duchem pro naše lidi.“

„Pokud dokážete velkou skupinu lidí lépe motivovat díky energii, kterou ji může předat jezdec, přinese to rozdíl. Je to skrytý čas na kolo, který na boxové zdi nedokáže nikdo změřit. Postará se to však o rozdíl. Je skvělé mít ho na naší straně z pohledu rychlosti, ducha i vývoje,“ řekl Mekies.

Ten svému svěřenci složil velkou poklonu, když vyslovil proroctví, že brzy bude opět patřit mezi nejžádanější jezdce na startovním roštu. „Ještě před pár lety byl na čele seznamu všech týmů. Potom však následovalo těžké období. Máme štěstí, že jsme to byli právě my, se kterými se z toho mohl dostat,“ řekl Mekies.

Pokud bude Ricciardo jezdit na úrovni z roku 2018 – podle vlastních slov zažil skvělé období i v sezóně 2020, ale to si prý pro slabší techniku málokdo všiml –, může tým počítat se špičkovým a prověřeným pilotem. Stále tu však visí otazníky, které Mekies rozhodně nevnímá.

„Neexistuje důvod, proč by Daniel neměl jít stejnou cestou jako před několika lety, kdy se dostal na seznam nejlepších týmů. V tom období nasbíral zkušenosti a hodně se naučil o tom, jak má hospodařit se svou energií. Já vidím velmi hladového, mimořádně motivovaného a soustředěného pilota,“ řekl Mekies.

Francouzský manažer přitom, samozřejmě, nezapomněl pochválit ani druhého ze svých pilotů. I o Júkim Cunodovi se během zimy hodně mluvilo a podle nejednoho názoru by mohl patřit mezi největší překvapení sezóny 2024. „Júki na mě udělal velký dojem,“ prohlásil Mekies.

„Měsíc po měsíci, sezónu po sezóně, dokazoval svou neuvěřitelnou rychlost. Za ten čas už vystřídal několik týmových kolegů a po celou dobu zvyšoval výkonnost. Pokud to zkombinujete s jeho integrací do týmu a jeho technickým chápáním, které se zlepšuje, tak dostanete skvělý balík. Je to tvrdý pracant, žije ve Faenze a do továrny chodí mimořádně často. Má skvělou přirozenou rychlost a toto spojení s Danielem znamená, že máme velmi silnou jezdeckou dvojici,“ dodal bývalý sportovní ředitel Ferrari.

Související zprávy