logo F1live.cz

Alonso se k nadšení Kracka postavil vlažně. Nabízí se Mercedesu?

Fernando Alonso
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 2. 2024

Dění na přestupovém trhu získalo nový rozměr. Lewis Hamilton podepsal pro rok 2025 smlouvu s Ferrari a náhle se nám uvolnilo lukrativní místo v Mercedesu. Automatickým kandidátem na jeho obsazení se stal Fernando Alonso. Ten si promluvil s novináři během představení nového monopostu AMR24 a z jeho komunikace je poměrně silně cítit, že by alespoň zvážil nabídku od Mercedesu.

Alonso v Silverstone velmi hlasitě připomněl světu, že je jediným mistrem světa na startovním roštu bez smlouvy na rok 2025. Dveře do Mercedesu mu otevírají i média, ačkoliv renomovaný portál The Race si myslí, že Toto Wolff velmi vážně zvažuje nasazení juniora Andreu Kimiho Antonelliho, velmi snadno se může stát, že nebude při své premiéře ve Formuli 2 dostatečně přesvědčivý.

V takovém případě by prý mohl být kandidátem číslo jedna Alonso, který před novináři v Silverstone opět sršel sebevědomím a dělal si reklamu. „Cítím se dobře. Lépe než kdykoliv předtím. Prováděli jsme důkladné fyzické testy a výsledné čísla byla letos lepší než kdykoliv předtím. Na tuto sezónu jsem změnil způsob tréninku,“ řekl španělský matador.

„Do týmu jsem přibral odborníka na výživu, což přineslo trochu odlišný pohled na věc a na celou přípravu mého těla. Vše, co dělám, a co jsem dělal v posledních měsících, bylo s cílem připravit se lépe než kdykoliv předtím na velmi dlouhou sezónu. To platí i pro případ, že se v budoucnosti zavážu k nějakému projektu na několik dalších let,“ řekl Alonso.

Právě to nás všechny nejvíce zajímá. Fernando v této sezóně oslaví 43. narozeniny, ale rozhodně nepatří do starého železa. Aston Martin ústy šéfa Mikea Kracka jednoznačně vyjádřil ochotu pokračovat ve spolupráci. „Fernanda máme rádi. Máme s ním velmi dobrý vztah a je nedílnou součástí týmu. Náš vztah je založen na důvěře a otevřenosti a byli bychom rádi, kdybychom s Fernandem pokračovali i v roce 2025 a rok po tom.“

Lucemburčanova slova znějí lichotivě, ale sám Alonso očividně nespěchá. Přinejmenším dal jasně najevo, že není připraven podepsat novou smlouvu hned. „Tuto otázku dostanu v prvních měsících nového roku,“ sdělil Fernando, který se prý v první řadě musí rozhodnout, zda ještě chce pokračovat ve Formuli 1. Pokud se tak stane, potom si prý „sedne s Aston Martinem a řekne: ‚Dobře, rozhodl jsem se a rád bych pokračoval v tomto projektu.‘“

„Minulý rok jsme udělali dobrý krok vpřed, vybudovali jsme spolu mnoho věcí, máme nové zázemí a vše na to, abychom uspěli směrem do budoucnosti. Tomuto projektu věřím, takže právě ten bude mou prioritou,“ sdělil Alonso.

Ten si zároveň nechal otevřené zadní vrátka, když řekl, že v případě pokračování své kariéry zváží všechny možnosti. „Pokud se v budoucnosti zavážu k nějakému projektu na několik následujících let, musím být připraven. Nebudu závodit ještě několik sezón ve F1 jen pro zábavu. Nejsem ten typ jezdce, nejsem takový člověk,“ řekl Fernando.

„Připravuji se pro případ, že bych chtěl pokračovat v kariéře. Pokud se rozhodnu pokračovat, pak uvidíme, jaké jsou možnosti. Pokud se nedohodneme s Aston Martinem a já se rozhodnu pokračovat ve Formuli 1, jsem v privilegované pozici. Pravděpodobně jsem pro ostatní týmy atraktivní pro výkony, které viděli minulý rok. Jak jsem řekl, na roštu jsou jen tři mistři světa a pro rok 2025 je k dispozici jen jeden,“ prohlásil Alonso.

Související zprávy