logo F1live.cz

Působení ve Ferrari může vaši hodnotu na trhu jen zvýšit, myslí si Sainz

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 2. 2024

Carlosa Sainze čeká rok plný vyjednávání o své budoucnosti. Nemusí se bát, že by si ve Formuli 1 nenašel místo, ale v tuto chvíli neví, co ho čeká. Mluví se o zájmu Audi a volné je také místo v Mercedesu, ale i kdyby nějaká jednání proběhla, stále jsou ve velmi rané fázi. Španělský závodník přitom svůj konec ve Ferrari zvládá s velkou grácií a před novináři o něm mluví velmi pěkně.

Stát se pilotem Ferrari je vždy něco mimořádného. I kdybyste ten tým museli opustit, do konce života si s sebou ponesete pocit a status, že jste závodili za červený tým. Kromě toho, Carlosu Sainzovi se podařilo s Ferrari dvakrát zvítězit. Stále má před sebou jeden celý rok a doufá, že své úspěchy ještě rozšíří.

„Podle mě je to výsadní postavení, když jste součástí Ferrari. Mám přitom před sebou ještě jeden celý rok a dohromady to budou čtyři sezóny jako jezdec Ferrari,“ řekl novinářům při příležitosti představení nového monopostu SF-24 Carlos Sainz. „Myslím si, že když jste jednou jezdcem Ferrari, tak můžete přestoupit do kteréhokoli týmu ve Formuli 1. Kariéře jakéhokoli jezdce na startovním roštu může působení ve Ferrari jen prospět.“

„Když k tomu přidáte fakt, že jsem vyhrál závody s Ferrari, stál jsem na pole position, na pódiu, tak si myslím, že jsem pomohl tomuto týmu posunout se nahoru a zlepšit se. Můj celkový pocit z těchto čtyř let je určitě pozitivní. Už se nemohu dočkat, co mi přinese budoucnost, protože jsem si jistý, že mě čekají dobré věci,“ dodal Sainz.

I když jeho nejvyšší ambicí je titul mistra světa, který se mu (zatím) nepodařilo naplnit, odejde Carlos podle vlastních slov s množstvím nádherných vzpomínek. Je přitom těžké vybrat tu nejkrásnější. „Mám velmi, velmi dobré vzpomínky na tento tým, ale začal bych prvním dnem, kdy jsem jezdil s Ferrari ve Fioranu,“ vzpomíná Sainz.

„Moje vůbec první kolo s Ferrari ve Fioranu je jedním z nejemocionálnějších okamžiků mé kariéry. Potom moje první pódium s týmem, první pole position, první vítězství a také, samozřejmě, triumf v Singapuru. Zažil jsem mnoho skvělých chvil s lidmi v tomto týmu a našel si mnoho dobrých přátel. To vše si s sebou ponesu dál. Doufám, že s rokem přede mnou si vytvoříme nové skvělé vzpomínky,“ dodal Carlos.

Toho nahradí ve Ferrari sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton. Tento přestup vyvolal ve Formule 1 obrovskou senzaci. Nikdo to nečekal a vše přišlo jako blesk z čistého nebe. Žádné spekulace, žádné otázky, jednoduše se 1. února spustila lavina, kterou zakončil až večer Mercedes oficiálním prohlášením.

„Myslím si, že jako každého ve světě Formule 1, i mě tato zpráva trochu překvapila,“ řekl Sainz. „Asi každý byl svým způsobem překvapený tím, co se stalo.“

„Pokud jde o mě osobně, tak si asi dokážete představit, že všechny zprávy jsem dostal o něco dříve než všichni ostatní. Měl jsem pár týdnů na přemýšlení, pár týdnů na přípravu a také na přípravu před představením nového auta a prvním závodem sezóny. Máte tak příležitost vše strávit a vymyslet, jak se soustředit na sezónu 2024,“ řekl rodák z Madridu.