logo F1live.cz

Alonso má za sebou kondiční testy. Dosáhl ohromujících výsledků

Fernando Alonso
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala14. 2. 2024

Fernando Alonso již nyní ohromuje fanoušky svou dlouhověkostí a tím, jak dokáže strčit do kapsy i mnohem mladší kolegy. Zde však Španěl ani zdaleka nekončí. Po zimních kondičních testech tvrdí, že podle výsledků by mohl jezdit klidně až do svých padesáti.

Dvojnásobný mistr světa v létě oslaví své 43. narozeniny a už dnes je suverénně nejzkušenějším jezdcem v historii F1. Před druhým Kimim Räikkönenem má najeto o 28 velkých cen více a pokud vše půjde v této sezóně podle plánu, už tento rok se dostane na hranici neuvěřitelných 400 odjetých závodů.

Bude však stačit s dechem? Fernando Alonso si tím chce být jistý, a proto každou zimu absolvuje lékařská vyšetření a kondiční testy. Podle nich se mu podařilo nejen zastavit pokles výkonnosti, ale dokonce se dostat do nejlepší formy za celou svou kariéru.

“Obvykle se věnujeme stejným testům. První část absolvujeme v italských Alpách,” rozpovídal se Fernando Alonso před představením letošního Aston Martinu. “Máme k dispozici data z minulosti ohledně mého výkonu na jeden, dva a pět kilometrů, jak je na tom mé tělo v klidu, máme i výsledky míry tuku a svalů, reakcí i maximální výkon s činkami.”

“Při některých testech jsme v posledních pěti až šesti letech zaznamenali minimální pokles výkonnosti, zejména po svalové stránce, protože po 30. nebo 35. roce vám začíná ubývat svalovina. Tento rok se nám ji však podařilo dostat na maximální hodnoty,” pochlubil se Asturian. “Částečně je to způsobeno výživou, kterou jsme změnili.”

Následně pokračoval: “Abychom kompenzovali věk, pokusil jsem se nabrat více svalové hmoty bez toho, abych přišel o reakce nebo vytrvalost. Výsledky jsou překvapivé a myslím si, že velmi pozitivní.”

Alonso také prozradil, že jeho změna stravování souvisí s tím, že Aston Martin přijal do týmu i výživového poradce. Na základě jeho doporučení se vydal cestou veganství, i když “ne úplně striktního”.

Španěl kromě toho uklidil ve svém kalendáři. “Trénovali jsme v mnohem klidnějším duchu. Je sice pravda, že loni sezóna skončila dříve než obvykle a měl jsem více času na trénink, ale během této zimy jsem ho měl mnohem více než předtím. Doposud jsem vždy měl během zimy něco na práci. Buď to byly veřejné akce, nebo jsem měnil tým, nebo jsme něco dělali v továrně. Tento rok jsem měl více času pro sebe, měl jsem čas jezdit v jiných autech. To mi pomohlo dostat se před sezónou do nejlepší formy, jakou jsem kdy měl.”

Pokud člověk dosáhne své životní formy ve 42 letech, tak buď něco dělal velmi špatně, nebo teď dělá něco velmi dobře. V Alonsovém případě je to jistě ten druhý případ. V moderní Formuli 1 je totiž taková dlouhověkost nevídaná.

“Před pár lety bych řekl, že 40 nebo 41 let je hranice,” zamyslel se Alonso. “Když jsem se však loni viděl, jaký jsem byl motivovaný a jaké dobré výkony jsem podával, tak si myslím, že ještě pár let bych dokázal závodit.”

Kolik sezón by ještě zvládl? Na to mu daly odpověď kondiční testy. “Během zimy jsem trochu překonal očekávání u fyzických testů a u všeho, co jsem dělal. Proto si myslím, že pokud máte motivaci a chcete se pro to obětovat, tak můžete závodit až do 48-49 let, ba dokonce až do padesátky.”

“Na druhou stranu však tomu musíte obětovat úplně vše,” upozorňuje mistr světa z let 2005 a 2006. “Formule 1 potřebuje, abyste jí byli totálně oddaní. Čeká mě 24. sezóna ve F1. Tomuto sportu jsem věnoval svůj život na 24 let, s čímž jsem spokojený a těší mě to.”

“Ještě pár let mohu pokračovat. Nevím však, jestli budu závodit až do padesátky při takovém náročném kalendáři. Nejde tu o schopnosti, ale o to, že v životě jsou i jiné věci, které mě zajímají,” doplnil.

Na závěr poznamenejme, že v historii F1 najdeme jen dvanáct jezdců, kteří nastoupili do závodu po padesátce. Asi vás nepřekvapí, že všechna jména odjela své poslední velké ceny v 50. letech minulého století, kdy fyzická kondice v motorismu nehrajala žádnou roli.

Související zprávy