logo F1live.cz

Telefonáty se Sainzem a Wolffem patřily k nejtěžším v mém životě, říká Vasseur

Frédéric Vasseur a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 2. 2024

Přestup Lewise Hamiltona do Ferrari si rychle získal nálepku největšího v historii Formule 1. Přišel jako blesk z čistého nebe a rozhodně je největším počinem nového šéfa Scuderie Frédérica Vasseura. Ačkoliv na něm cítit silný rukopis prezidenta Ferrari Johna Elkanna, je zřejmé, že Fred má nemalé zásluhy na angažování sedminásobného mistra světa. Sám však říká, že pro jeho dokončení musel absolvovat i dva z nejtěžších telefonátů v životě.

Vasseur se dlouhé roky zná nejen s Lewisem Hamiltonem, ale i s Totem Wolffem. Zná, samozřejmě, i Carlose Sainze, ačkoliv ten patří k menší části jezdců současného startovního roštu, kteří nikdy nezávodili v jeho týmu ART Grand Prix. Za poslední tři roky však odváděl pro Ferrari skvělou práci, aby se nakonec dozvěděl, že ačkoliv udělal vše správně, Ferrari s ním dále nepočítá.

„Nebyl to nejlehčí telefonát v mém životě,“ řekl médiím Vasseur. „Nejtěžší byl buď ten, nebo hovor s Totem Wolffem. Jsem si však jistý, že Carlos je velký profesionál a chápe, že před námi je dlouhá sezóna, která je zároveň velkou příležitostí.“

„Asi si dokážete představit, že jsme o jeho pozici už mluvili. Já budu Carlose plně podporovat, je plně oddaný týmu a všichni víme, že tuto práci musíme dělat společně. Jsme spolu, jsme profesionálové,“ prohlásil přesvědčivě Fred.

Z komunikace týmu je zřejmé, že oficiální cestou se nebude o Lewisovi Hamiltonovi mnoho mluvit. Sainz je nadále pilotem Ferrari a Hamilton pilotem Mercedesu. Změní se to „až“ 1. ledna 2025. „Chceme se soustředit na rok 2024 a nechceme se nechat ničím rozptýlit. I proto jsme to oznámili tak brzy, protože bylo pro nás důležité soustředit se na rok 2024,“ uvedl Vasseur.

„Jsem si jistý, že Carlos zůstane oddaný týmu do poslední zatáčky posledního kola této sezóny a zároveň jsem přesvědčený, že celý tým bude plně motivovaný a bude plně stát za Carlosem. Doteraz pro nás odvedl skvělou práci,“ dodal Fred.

Toho čeká opětovné spojení s Lewisem Hamiltonem. Oba mají bohatou společnou historii a podle mnohých by sedminásobný šampion nikdy nesouhlasil s přestupem do Ferrari, kdyby tam neměl takového důvěrníka. Ani jeden z nich by se nyní určitě nezlobil, kdyby k titulům ve Formuli 3 a GP2 přidali i korunu ve Formuli 1.

„Máme dobrý vztah už něco přes dvacet let,“ řekl Vasseur o Hamiltonovi. „Vždy jsme byli v kontaktu, mluvili jsme o všem možném a řekl bych, že to přišlo přirozeně. Nevím, co bylo pro něho rozhodující, ale šlo to krok za krokem. Pokud máte jako tým příležitost v podobě Lewise, určitě to musíte zvážit. Je největším příslibem na celém startovním roštu. Pro nás je to obrovská příležitost.“

„S Carlosem to nemá nic společné. Vloni odvedl skvělou práci a jsem si jistý, že skvělou práci odvede i v tomto roce. Měli jsme velmi dobrý vztah, ale je to tak, jak to je, a my se musíme soustředit na budoucnost,“ vzkázal Vasseur.