logo F1live.cz

Norris a Piastri věří, že letos budou častěji porážet Red Bull

Lando Norris a Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 2. 2024

Formule 1 má za sebou jednu z nejdominantnějších sezón ve své historii. Nejdůležitější otázka před startem nového ročníku tedy zní: dokáže někdo vyzvat Red Bull? 21 vítězství z 22 závodů není přijatelná bilance a nejbližší pronásledovatelé vítězného týmu opatrně slibují, že letos bychom mohli být svědky vyrovnanějšího dění. Platí to i pro piloty McLarenu.

Tento tým byl loni nezřídka nejbližším pronásledovatelem Verstappena a spol. I před novou sezónou se tak s nimi pojí obrovské naděje. Ty podněcují i samotní zástupci týmu, kteří na jedné straně říkají, že Red Bull si ponechá určitou výhodu, na druhé však slibují, že startovní pole bude vyrovnanější.

Pilot McLarenu Lando Norris například při představení nového monopostu MCL38 řekl, že v roce 2024 budou mít příležitost častěji bojovat s Red Bullem. „Kdybyste se mě zeptali, jestli jsou porazitelní, musel bych říct, že ano. Asi tomu chceme věřit, protože v určitých okamžicích jsme byli velmi blízko – a v určitých okamžicích jsme je i porazili.“

„Otázka je, jestli je dokážeme porážet dlouhodobě v průběhu celé sezóny. To bude podle mě náročné vzhledem k tomu, jakou měli dobrou výkonnost. Jsem však optimista. Je možné je občas porazit? Chci věřit, že ano,“ uvedl Norris.

Připojil se k němu jeho týmový kolega Oscar Piastri. Ten získal důležitý skalp Maxe Verstappena v katarském sprintu. Jistě, z celkového pohledu šlo o bezvýznamné vítězství, ale pro psychiku australského mladíka a morálku v McLarenu určitě bezvýznamné nebylo. Rodák z Melbourne zároveň připomíná, že by se nemělo zapomínat i na další týmy.

„Musíte zůstat optimistický a věřit, že dokážeme zdolat Red Bull,“ řekl Piastri. „Jak řekl Lando, v určitých okamžicích jsme se dostali velmi blízko – občas jsme si připsali částečné úspěchy. Myslím si tedy, že pokud se nám podaří udržet stejné tempo vývoje, tak můžeme být velmi optimističtí.“

„Kromě toho si však podle mě musíme uvědomit, že nebojujeme jen s Red Bullem. Zejména ve druhé polovině roku jsme se nacházeli uprostřed velmi prudkého boje s Mercedesem a Ferrari. Z pohledu počtu získaných bodů to bylo mezi námi neuvěřitelně těsné a každý si v různých fázích připsal úspěchy. Podle mě bychom tedy neměli zapomínat, že nebojujeme jen s Red Bullem. Myslím si, že pokroky učiní i další top týmy,“ konstatoval Piastri.