logo F1live.cz

Alonso a Krack doufají před rokem 2024 v první vítězství

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 2. 2024

Už jen dny nás dělí od předsezónních testů a jen necelé dva týdny zbývají do startu nové sezóny. Všechny monoposty máme představené a týmy měly možnost hovořit na veřejnosti o svých očekáváních před startem nového ročníku. Stejně tak platí pro Aston Martin, který vstupoval do minulé sezóny s mnohem skromnějšími očekáváními a dokázal je výrazně překročit. Před novým ročníkem tak může opatrně hovořit i o vítězstvích.

Britská stáj loni v Bahrajnu překvapila všechny. Už na testech ukazoval monopost AMR23 potenciál a v prvních závodech sezóny se skutečně ukázal jako nejbližší pronásledovatel Red Bullu. Ani premiérové vítězství nebylo daleko – v Monaku měl Fernando Alonso určitě šanci.

Ve druhé polovině sezóny však forma týmu výrazně poklesla a během zimní přestávky museli inženýři usilovně pracovat, aby se v tvrdé konkurenci dotáhli na McLaren, Ferrari a Mercedes. V týmu jsou však před startem nového ročníku optimisticky naladěni a doufají, že se to podaří. „Všichni zde máme společný ten nejvyšší cíl. Pro rok 2024 jsme si stanovili, že se chceme přiblížit k nejlepšímu. Když se nám podaří snížit naši ztrátu, můžeme pokračovat v boji o body, pódia a možná i o první vítězství,“ řekl šéf Aston Martinu Mike Krack.

„Zima byla krátká. Zároveň je však toto auto vůbec první, které jsme vyvinuli v novém technologickém centru. AMR24 představuje dobrý krok vpřed. Je to hluboká evoluce AMR23,“ dodal Lucemburčan.

Jeho největší hvězda, Fernando Alonso, se loni po dlouhých letech vrátila do konkurenceschopného auta. Určitě neměl nejrychlejší stroj, ale osm pódiových umístění dokazuje, že byl konkurenceschopný. Dvojnásobný šampion nyní přirozeně doufá v další krok vpřed a možná i v první vítězství od roku 2013.

„Doufám, že by mohlo přijít. Takový je cíl. V této části roku musíme být optimističtí. Musíme se pravidelně umisťovat na stupních vítězů přesně jako loni,“ řekl Alonso, který si před sebe nikdy neklade nízké cíle.

„Přál bych si velký krok vpřed. Doufám, že máme za sebou kvalitní zimu, ale zjistíme to až v Bahrajnu. Auto vypadá skvěle. Jde o evoluci z minulého roku, což byl dobrý základ pro náš tým,“ pokračoval dvojnásobný mistr světa.

„Všichni soupeři budou silní a startovní pole bude vyrovnané. Tým musí růst v mnoha oblastech. Duch v týmu, motivace a jeho cíle musí každý rok stoupat. Pokud chceme být top týmem a kandidátem na ty nejvyšší příčky, musíme každý rok udělat krok tímto směrem. Cíle musí být z roku na rok ambicióznější,“ prohlásil Alonso.

Související zprávy