logo F1live.cz

Alonso: 19 jezdců už ví, že titul nezískáAlonso: 19 jezdců už ví, že titul nezíská

Fernando Alonso
© LAT/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala23. 2. 2024

Monopost Aston Martinu na předsezónních testech vykázal zlepšení, ale na vítězství v šampionátu to stačit nebude. Fernando Alonso dokonce tvrdí, že jen jeden jediný pilot má v této sezóně šanci získat titul. Ostatní mohou své mistrovské sny odložit na později.

Pozorovatelé na okruhu hodnotí nový monopost Aston Martinu pozitivně, zejména jeho chování. Bývalý závodník F1 Anthony Davidson se nechal slyšet, že v zatáčkách s jezdcem spolupracuje a celkově se ovládá velmi snadno. Zatím mu však chybí čistá rychlost srovnatelná s Red Bullem.

Přesněji řečeno, čistá rychlost srovnatelná s Maxem Verstappenem. Fernando Alonso dal totiž jasně najevo, že Mexičana škrtá z mistrovského boje dříve, než se začal, když dostal otázku týkající se aktuálního rozložení sil.

„Nemám křišťálovou kouli, abych věděl, co přesně dělají ostatní,“ uvedl Fernando Alonso na oběd posledního dne. „Myslím si, že Max je mistrem světa a Red Bull dominuje. Překvapením je i koncepce, kterou představili letos. Momentálně je můžeme jen sledovat i s výkony, které podávají.“

„Myslím si, že 19 jezdců v paddocku si teď myslí, že už titul nevyhraje. Takové něco se ale děje 99% času vaší kariéry. Je to krutý sport,“ konstatoval mistr světa z let 2005 a 2006.

Přenechá Red Bull něco svým soupeřům? Loni to bylo jediné vítězství, které ulovilo Ferrari. Alonso má obavy, že rok 2024 má potenciál být ještě dominantnější. „Těžko říct [jestli máme vítězné auto]. Když vidím Maxe a letošní monopost Red Bullu, řekl bych, že všichni mají menší šance na vítězství. Taková je ale realita.“

Fernando Alonso jen před pár dny pyšně tvrdil, že už dlouho, možná ještě nikdy neměl tak dobré výsledky předsezónních kondičních testů. Je prý plný motivace a odhodlání. To mu ale vítězství nezaručí, zamýšlí se připomínaje rok 2015.

„I tehdy jsem byl ve skvělé formě, byl jsem šťastný a motivovaný. A získal jsem jedenáct bodů,“ připomněl své sedmnácté místo v hodnocení jezdců. „Tento sport někdy neodráží vaše pocity nebo vaši práci.“

Související zprávy