logo F1live.cz

Mercedesu nejde do hlavy, proč Red Bull při návrhu chlazení nešetřil kilogramy

Sergio Pérez
© X/Red Bull
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 2. 2024

Technický ředitel Mercedesu James Allison se v nejnovějším rozhovoru vyslovil, že by se velmi rád podíval „na zoubek“ chladícímu systému Red Bullu, který se od ostatních liší tím, že je výrazně těžší. Brit šípí, že chlazení monopostu RB20 má oproti ostatním autům více kilogramů proto, že rakouský celek ví něco, co jeho soupeři ne.

Týmy startovního pole už netrpělivě čekají na příchod nové sezóny. Při tomto čekání si kladou otázky, zda se při vývoji vybrali tou správnou cestou a analyzují řešení svých konkurentů.

Technického ředitele Mercedesu Jamese Allisona nejvíce zajímá chladící systém úhlavního rivala Red Bullu. Zdá se být totiž neobvykle těžký a prostorově rozměrný, což je v rozporu se současnou filozofií „červených býků“. Brit si proto klade otázku, co je toho příčinou.

„Potěšilo by mě, kdyby mě pozvali do garáže Red Bullu, sundali přede mnou kryt motoru a mohl bych si posvítit na komponenty pod těmi všelijakými trubicovými věcmi,“ nechal se slyšet Allison pro Sky Sports F1.

„Určitě zvolili jiné řešení (než konkurence), protože jejich chladící systém rozhodně není lehký a ani štíhlý. Je tomu tak z nějakého důvodu a já bych rád věděl, jaký ten důvod je. Zatím jsme na něj nepřišli.“

Pokud by i Allison přišel tajemství Red Bullu na kloub, moc by mu to nepomohlo. Napodobit jinak uspořádaný chladící systém by Mercedesu trvalo přinejlepším šest měsíců, což je vskutku dlouhá doba. Za tu dobu by tým z Milton Keynes přišel zřejmě s dalším pokrokovým řešením, díky kterému by se německému celku opět vzdálil.

Navíc úspěch Red Bullu nespočívá v jinak uspořádaném chladícím systému, Rakušané jsou v čele proto, že dominují v každé jedné oblasti, což si Allison, koneckonců, dobře uvědomuje.

„Myslím si, že nebude pro nikoho z nás překvapením, když bude Red Bull o krok, případně víc vpředu než jeho konkurenti. Věřím však, že ve vývojovém závodě mu dáme zabrat a že během roku přineseme několik výrazných vylepšení,“ zakončil Allison.