logo F1live.cz

Podle Allisona se pravidla nevyčerpala: Stále můžeme udělat mnoho kroků

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2024

Nedávno to byly přesně dva roky, co jsme na naší stránce zveřejnili článek, ve kterém mluvil technický ředitel Mercedesu James Allison. Ten před startem ročníku 2022 prorokoval, že některé týmy přistoupí k novým technickým pravidlům úplně špatně. Jak se nakonec ukázalo, patřil k nim i Mercedes. Po dvou letech s těmito předpisy se pro změnu obáváme, zda inženýři nenarazí na vývojový strop, ale to se podle Allisona tak brzy nestane.

Rok 2024 by se měl stát rokem konvergence konceptů. Už víme, že cesta Red Bullu je nejlepší, ale i ta se dá doplnit nápady a myšlenkami ostatních týmů a také novými nápady a myšlenkami. Ty se podle slov technického ředitele Mercedesu Jamese Allisona nevyčerpávají. Naopak, inženýři mají před sebou ještě mnoho neprozkoumaného území.

„Myslím, že většina lidí se bude ubírat podobnou cestou,“ řekl Allison, kterého cituje magazín Autosport. „To však ještě neznamená, že neexistuje žádný prostor pro inovace. Tyto auta, a to není žádné tajemství, jezdí blízko u země a právě tam dosahují nejlepšího výkonu.“

„Snažíte se vyřešit, jak spolehlivě, přesně a kontrolovaně dostat auto do výšky, se kterou máte jistotu, že s ní přežije vaše deska pod podlahou, ale zároveň vám poskytne každý kousek přítlaku, který je auto schopné nabídnout. Stále můžeme udělat mnoho kroků,“ říká Allison.

Dosahovat pokroků je však v této době složitější než kdykoliv předtím. Jistě, jednoduché to nebylo nikdy, ale úkoly inženýrů ve Formuli 1 zůstávají desetiletí stejné. Zatímco Jamesův šéf Toto Wolff je známým pesimistou, který vidí pohár vždy jako napůl prázdný, jeho technický ředitel si dovolí o něco optimističtější přístup.

„Pokaždé je to jako jízda na horské dráze. Děláte si naděje, ale pak vás bohové motorsportu srazí na kolena, aby vás přinutili najít další impuls. Doufám, že naše cesta nahoru bude strmá, rychlá a bezpečná, ale ať ji už absolvujeme jakýmkoliv tempem, bude to zábava ve snaze dobře bojovat s našimi soupeři,“ říká Allison.