logo F1live.cz

Ušil Mercedes auto na míru Hamiltonovi? Takhle to nefunguje, vysvětluje Allison

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 3. 2024

George Russell si před několika dny médiím postěžoval, že Mercedes ušil letošní monopost na míru Lewisu Hamiltonovi. Technický ředitel „stříbrných šípů“ James Allison však pilotova slova popírá a vysvětluje, že něco takového ve své podstatě ani není možné.

Russell měl od Hamiltona v Bahrajnu jasně navrch – a to i přesto, že zápasil s technickými problémy. Mladší z jezdců Mercedesu se navíc domnívá, že oproti sedminásobnému šampionovi byl znevýhodněn i v tom, že monopost W15 byl ušit na míru jeho týmového kolegy.

Na otázku, zda jsou Russellova tvrzení pravdivá, Allison odpověděl: „Každý rok se snažím vyrobit co nejrychlejší auto za pomoci všech nástrojů, které jsou k dispozici. Piloti vstupují do výrobního procesu se svými podněty a my se je snažíme zohledňovat, ale jsou jen malým faktorem při rozhodování, kterým směrem se vývoj auta ubere.“

„Je tomu tak zejména proto, že připomínky jezdců nemají vliv na to, zda je auto rychlé, nebo ne. Piloti obvykle připomínkují věci, které nemají co do činění s rychlostí auta,“ vysvětlil Allison.

Mercedes se na začátku minulé sezóny viditelně trápil. Rozhodl se proto vzdát se tehdejšího konceptu a jakmile tak učinil, výsledkově téměř okamžitě pookřál. O to víc bylo překvapující, když se některými neúspěšnými řešeními týmu z Brackley rozhodl inspirovat Red Bull. Allison však vysvětluje, že designové prvky prioritní roli nehrají. Mnohem důležitější prý je, co se skrývá pod krytem motoru.

„Domnívám se, že kdybyste (loňský) kryt motoru (Mercedesu) umístili na kterýkoli monopost v boxové uličce, o mnoho rozdílů by se to nepostaralo. Mnohem důležitější je to, co se skrývá pod krytem motoru.“

“V loňském roce jsme se rozhodli vzdát bezbočnicového konceptu především proto, abychom se dále nemuseli zamýšlet nad tím, zda nám toto řešení způsobuje problémy, nebo ne. V konečném důsledku se však přechod na jiný koncept o velký rozdíl nepostaral,” dodal Allison.