logo F1live.cz

Co potřebuje Pérez k udržení si místa? Skončit druhý a alespoň jednou vyhrát, říká Marko

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 2. 2024

S kandidáty na nahrazení Sergia Péreze se roztrhl pytel, ale nakonec možná všichni z nich odejdou naprázdno. Helmut Marko totiž naznačil, že Red Bull od aktuálního týmového kolegy Maxe Verstappena kdovíjak velká očekávání nemá. „Červeným býkem“ prý postačí, bude-li Mexičan v roce 2024 pravidelně bodovat, skončí v šampionátu na druhém místě a zaknihuje alespoň jedno vítězství.

V souvislosti s nahrazením Sergia Péreze se v uplynulých měsících zmiňoval především Alex Albon. Pilot Williamsu je však do konce roku 2025 smluvně vázán a Red Bull zřejmě hodlá jezdcův kontrakt respektovat. Helmut Marko se totiž vyslovil, že rakouský celek thajsko-britského závodníka v současnosti na radaru nemá.

„Albona (momentálně) v hledáčku nemáme, protože má platnou smlouvu až do roku 2025,“ uvedl Marko pro Kleinezeitung. Následně prozradil, co musí udělat Sergio Pérez pro udržení si sedačky v Red Bulle.

„Checo potřebuje podávat konzistentní výkony, ale je mi jasné, že nemůže pokaždé jezdit na Verstappenově úrovni. Pokud však skončí v šampionátu na druhém místě a získá jedno nebo dvě vítězství, tak bude aspirantem na místo v Red Bulle pro rok 2025.“

Marko hovoří o určitém paradoxu. Nejeden z jezdců se chce stát Verstappenovým týmovým kolegou, ale pobyt v Red Bulle pilotům většinou více uškodí než pomůže.

„Sedačka v Red Bullu je na jedné straně velmi žádaná, ale na druhé straně se na ní obvykle nikdo dlouho neohřeje. Žádný týmový kolega se totiž nedokáže vyrovnat Verstappenovi, což má zpravidla neblahý vliv na jeho psychiku.“

Marko také naznačil, že pokud někdo Péreza v Red Bulle nahradí, bude to zřejmě jeden z dvojice Ricciardo – Cunoda. „Ricciardovi a Cundovi nepůjde v tomto roce pouze o setrvání ve Formuli 1, ale také o příležitost kariérně si polepšit. Takovou příležitost však dostane pouze ten závodník, který bude v průběhu celé sezóny vytrvale porážet toho druhého,“ zakončil 80letý Rakušan.

Související zprávy