logo F1live.cz

Russell: Verstappenův náskok už nepatří do kategorie šílených

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 2. 2024

První tréninky sezóny nám obvykle ukáží něco, ale určitě ne vše. Je pochopitelné, že v Mercedesu ještě neotevírají šampaňské, nicméně už je cítit opatrný optimismus. George Russell prozradil, že monopost W15 se od předsezónních testů přiblížil Maxovi Verstappenovi.

Německý tým se ve čtvrtek usadil na prvních dvou místech. George Russell obsadil druhou pozici se ztrátou dvou desetin na svého týmového kolegu, ale úhlavní nepřítel seděl v jiném monopostu. Max Verstappen zaostal o téměř půl sekundy, což dává ostatním týmům naději minimálně v kvalifikaci. Z hlediska závodního tempa byl totiž Nizozemec vpředu.

„Nechceme se tím nechat unést. Měli jsme velmi dobré kvalifikační tempo, ale ještě potřebujeme pochopit důvod, proč jsme byli tak rychlí,“ mluvil o menším překvapení v Mercedesu George Russell. „Po testech jsme udělali pár změn, které překonaly naše očekávání.“

Loni jsme však na příkladu Ferrari viděli, že pole position není zárukou vítězství, a v tomto směru je třeba zabrat. „Všechno se to láme na závodním tempu, v něm byl Max stále před námi. S Fernandem, Landem a Ferrari to bylo velmi těsné, my s Lewisem jsme také jeli podobně. Čeká nás velký boj z hlediska závodního tempa.“

„S dneškem jsme spokojeni, auto funguje opravdu dobře. Nechceme se však nechat unést při pohledu na výsledkovou listinu,“ ujistil 26letý Brit, kterému během čtvrtečních jízd na okamžik ztuhla krev v žilách.

Chybu v nastavení se podařilo identifikovat téměř hned

Během stintu na měkké směsi jsme mohli vidět, že v jedenácté zatáčce měl se svým monopostem plné ruce práce. Podle Russella nešlo o nic, co by se nedalo odstranit. Ve skutečnosti je prý tato mini krize už zažehnána.

„Skutečnost je taková, že jsme měli problém. Udělali jsme menší chybu při nastavování a auto velmi tvrdě naráželo na trať, možná jste viděli jiskry,“ pokračoval pilot Mercedesu. „Něco nebylo v pořádku. V první zatáčce jsem přebrzdil, v jedenáctce zase auto skákalo. Když jsme se podívali na data, uvědomili jsme si, že jsme udělali menší úpravu. Před další jízdou jsme to napravili. Lepší na to přijít dnes než zítra.“

„O tomto autě se stále učíme nové věci. Pro mě, Lewise, inženýry i mechaniky je to nový stroj. Takové věci jsou normální, ale jak jsem řekl, měli jsme silný den,“ zopakoval potěšující zprávy Russell.

Verstappen je vpředu, ale ne za horizontem

Jaký má před zbytkem víkendu pocit? Monopost od minulé sezóny určitě udělal velký krok vpřed, což ho musí těšit. „Stoprocentně. Musíme si k tomu ale sednout a pochopit, odkud se vzal tento extra výkon, jestli je to jednorázová záležitost nebo si ho dokážeme udržet. Potřebujeme bojovat o dobré pozice na sobotu. Jak jsem řekl, naším cílem je bojovat o vítězství.“

„Po testech to vypadalo, že Max je daleko vpředu. Nyní se jeho náskok zmenšil, ale stále je vpředu se slušným, ale už ne šíleným náskokem. To neznamená, že jsme zpět a že s nimi dokážeme bojovat, ale byl to slušný den,“ uzavřel čtvrtek v Bahrajnu.