logo F1live.cz

Podle Sainze je Red Bull v závodě ve vlastní lize

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 3. 2024

Ferrari v páteční kvalifikaci v Bahrajnu nezklamalo, ale ani neohromilo. Rychlejší z dvojice pilotů byl opět Charles Leclerc, který i když měl v Q3 k dispozici pouze jednu sadu čerstvých pneumatik, dokázal porazit Carlose Sainze. Tomu v Q3 jakoby došel dech a sám neuměl vysvětlit, proč se to stalo.

Sainz ztratil více než tři desetiny na nejrychlejšího muže pátku a přesně desetinu na svého týmového kolegu. Španělův monopost se ve čtvrtek jevil být nastaven více na kvalifikaci a méně na závod, což chtěl podle vlastních slov změnit. Po pátku však odmítl, že by to se změnami přehnal.

„Ne, to se nestalo, protože obvykle nastavujeme auto směrem k závodu. Překvapilo mě však, že zatímco v Q1 a Q2 jsme se cítili velmi komfortně, všechno se zdálo být pod kontrolou a připravené na solidní kolo v Q3, tak ty poslední dvě nebo tři desetiny, o které obvykle zrychlíte v Q3, nikdy nepřišly. To musíme analyzovat a pochopit, jak najdeme ty obvyklé dvě nebo tři desetiny,“ řekl po skončení kvalifikace Carlos Sainz televizi Sky.

Sezóna 2024 nám tedy vstoupila do své ostré fáze a hodně se mluvilo o tom, jaký je skutečně náskok Red Bullu. Minimálně v kvalifikaci nebyl rozestup nijak propastný, ale to Sainze zvláště nepřekvapilo. „Myslím si, že na jedno kolo jsme loni byli vždy blízko. I letos to na jedno kolo vypadalo být vyrovnané. Hodina pravdy přijde v sobotním závodě s degradací pneumatik a plnými nádržemi,“ řekl rodák z Madridu.

„Myslím si, že v této disciplíně je Red Bull velmi silný, zatímco ostatní byli loni za těchto okolností také silnější než my. Doufám však, že s letošním autem nebudeme ztrácet na naše soupeře,“ vyjádřil svou naději Sainz.

„Podle mě se nám podařilo dosáhnout zlepšení. Myslím si, že po testech jsme v dobré pozici a dokázali jsme výrazně zlepšit auto v určitých oblastech. V závodním tempu však Red Bull zůstává ve vlastní lize a jak jsem řekl, v sobotu nás čeká hodina pravdy,“ prohlásil Sainz.