logo F1live.cz

Russell je v sedmém nebi, takovou pohodu v autě ještě nezažil

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala2. 3. 2024

Když George Russell po třech sezónách ve Williamsu přestupoval do Mercedesu, snad snil o tom, jaké konkurenceschopné auto najednou dostane a kolik vítězství nazbírá. Nakonec přišlo jen jedno. Britský jezdec až nyní zažívá, jaké je to mít pod sebou skutečně dobře konstruovaný monopost.

Třetí místo v kvalifikaci je pro Mercedes velmi dobrý výsledek. George Russell ho vybojoval díky kolu 1:29,485, které za pole position Maxe Verstappena zaostalo jen o tři desetiny sekundy. Před pár lety by se to stříbrným šípům málo, ale dnes je vše jinak.

George Russell si nemohl vynachválit nový vítr, který do týmu přinesl Mercedes W15. „V posledních dvou letech jsme s nastaveními mohli dělat cokoli, ale ty vrozené problémy monopostu byly pořád tam,“ připomněl strastiplné roky plné poskakování a nekonzistentních výkonů.

Situace se změnila a pilot Mercedesu zažívá časy, jaké v jeho kariéře nemají obdoby. „Nyní máme auto, ve kterém se s Lewisem cítíme mnohem pohodlněji, můžeme na něj více tlačit, můžeme být agresivnější při výběru nastavení. Bahrajn byl vždy specifický okruh, ale podívejte se na nás: Jsme na třetím místě! Jsem velmi šťastný za práci, kterou odvedl náš tým. Těším se na to, co přijde zítra.“

Lewis Hamilton se nechal slyšet, že v sobotu vsadil na jiná nastavení než jeho mladší týmový kolega. Slíbil si od toho lepší závodní tempo. George Russell na druhou stranu bude startovat z výhodnější pozice, nuže uvidíme, která cesta byla ta správná.

Russell však prozradil, že Mercedes se celkově více soustředil na kvalifikaci. „V tomto sportu se vám vždy nepodaří čistě získat, vždy hledáte střed. Od testů jsme auto výrazně změnili a dramaticky jsme vylepšili naši kvalifikační rychlost. Bude to na úkor závodního tempa? Pravděpodobně, ale stále jsme v dobré pozici bojovat o druhé místo.“

O druhé místo… To první bude pravděpodobně patřit Red Bullu s číslem 1 na kapotě. „Kdybychom z této rovnice odebrali Maxe Verstappena, myslím si, že Formule 1 nikdy nebyla vzrušující. Čtyři týmy jsou v rozmezí dvou desetin sekundy.“

„Podle mě to bude pokračovat celou sezónu. Drobné detaily rozhodují o vaší startovní pozici. Mám z toho pocit, jako bych se vrátil do dob F2 a F3. Na tuto sezónu a na zítra se velmi těším. Zažili jsme skvělý start,“ zhodnotil rodák z King’s Lynn.