logo F1live.cz

Cunodovi po závodě praskly nervy. Ricciardo označil jeho chování za dětinské

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 3. 2024

Júki Cunoda možná vypadá jako milý kluk, ale když nastoupí do kokpitu F1, promění se v šelmu. Toto rozzuřené zvíře se v něm probudilo i v posledních kolech závodu, ale úplně mu praskly nervy až krátce po nich. Japonec dal svou nespokojenost najevo nebezpečným přebrzděním a předjížděcím manévrem po šachovnicové vlajce.

V dojezdovém kole se jen málokdy stane něco, co by nás zdvihlo ze sedadel. Júki Cunoda nám však sledování posledních momentů velké ceny oživil nevídaným způsobem. V nájezdu do osmé zatáčky se vrhl před svého kolegu Daniela Ricciarda a tvrdě před ním přebrzdil. Hned na výjezdu ho zase velmi těsně předjel.

„Co do čerta?!“ ozval se překvapený Daniel Ricciardo, ale poté mávl rukou. Řekl si, že si to nechá na později.

Cunodova nespokojenost pramenila z týmové režie. Inženýr ho pár kol před koncem závodu požádal o to, aby před sebe pustil Ricciarda na měkkých pneumatikách, protože on jel na tvrdé směsi a nedařilo se mu dostat před Kevina Magnussena. „Děláte si ze mě legraci? Teď?“ ptal se naštvaný Japonec.

Chvíli mu trvalo, než svého kolegu pustil před sebe, ale nakonec se podvolil příkazu stáje. Týmu tehdy sarkasticky poznamenal: „Díky, kluci, velmi si toho vážím.“

Zbytek závodu Cunoda odjel v těsném závěsu za Ricciardem, který nejenže nepředjel Kevina Magnussena, ale ani mu nevrátil jeho pozici. Zdá se, že právě toto rozpálilo Cunodu do červena.

Po závodě se reportéři F1 TV zeptali Daniela Ricciarda, co se vlastně stalo v dojezdovém kole. „Já nevím. Ozval jsem se ve vysílačce a snažil jsem se být klidný,“ reagoval pilot RB. „Nyní jsem velmi rozvážný, ale nazvěme to nezralostí. Očividně ho frustrovala týmová režie.“

„Podívejme se na to realisticky: Bavili jsme se o tom už před závodem. S vysokou pravděpodobností bych na konci nasadil měkké pneumatiky. Věděli jsme, že existuje šance, že bych měl rychlostní výhodu. Když by ho o to tým požádal, měl by to udělat. Nedal mi tím žádné body. Bojovali jsme o třinácté místo, tak nám mohl dát šanci dostat alespoň ten jeden monopost na body,“ vysvětlil svůj pohled Ricciardo.

Není jasné, co si od této týmové režie sliboval boxový murek. Ricciardo by musel předjet Kevina Magnussena, Kuan-jü Čoua, dohnat desetisekundový náskok Lance Strolla a hned poté i Kanaďana předjet. V opačném případě by na body dosáhl, jen kdyby vpředu někdo vypadl.

Kdyby ho Cunoda pustil o kolo dříve, předjel by aspoň Magnussena? „Myslím, že bychom měli větší šanci, to určitě. Softy odcházejí každým kolem. Musíte je využít, dokud to jde. Čím déle jste v provozu, tím jsou na tom hůře. Každé kolo se počítá,“ pokračoval Ricciardo.

Nakonec si ale nalil čistého vína. „Nemyslím si, že jsme dnes měli na body. Možná bychom zdolali Kevina a přiblížili bychom se Čouovi. Nemělo to velký dopad. Taková je realita. Máme před sebou dlouhý rok a musíme být v pohodě. Proto budeme mít schůzku, na které k tomu přistoupíme velmi dospěle,“ doplnil Australan v snaze udržet v týmu dobrou atmosféru.

Související zprávy