logo F1live.cz

Kvůli četným problémům s motorem ztrácel Russell čtyři desetiny na kolo

George Russell
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 3. 2024

První závod sezóny přinesl málo problémů největšímu favoritovi a mnoho problémů spolufavoritům. Mercedes se v Bahrajnu dopustil nemalé chyby, když podcenil chlazení svého monopostu a výsledkem téměř byla katastrofa. Nakonec je z toho páté místo pro George Russella a sedmé pro Lewise Hamiltona, což opravdu není žádný zázrak. Mladší z dvojice však po Bahrajnu zůstává optimistický.

Russell se nakonec musel sklonit před oběma Ferrari, když ho v závěru předstihl Charles Leclerc, který se také značně trápil s brzdami. Souboj zraněného s invalidem nakonec strhl na svou stranu monacký závodník, což vrhlo na počínání Mercedesu v Bahrajnu ještě hořčejší pachuť.

„Já a Lewis jsme čelili podobným problémům. Z nějakého důvodu jsme trpěli obrovským přehříváním motoru a baterie pořádně nefungovala,“ řekl po skončení závodu George Russell. „Měl jsem velmi dobrý start, dostal jsem se na druhé místo a potom se na mém volantu objevily velká červená varování.“

„Neměl jsem žádnou baterii a museli jsme snížit výkon. Ztráceli jsme čtyři desetiny na kolo jen kvůli nedostatečnému výkonu pohonné jednotky. Bylo nesmírně náročné udržet soupeře za sebou. Ve skutečnosti jsem byl překvapený, že jsem to dokázal alespoň pár kol. Potom jsme se už jen propadali. Škoda, že jsme nedokázali ukázat nic ze skutečného potenciálu tohoto auta. Byl to trochu zvláštní den,“ konstatoval George.

Je to dost zvláštní chyba s ohledem na podmínky a počet dní, které týmy najezdily v Bahrajnu. Podle Russellových slov však tým jednoduše riskoval ve snaze získat každou drobnou výhodu a značně se jim to nevyplatilo. „Ne, ještě jsme to nezažili, ale není to nic, co by nám dělalo starosti. Měli jsme jen nasadit o trochu větší karoserii. Připravilo by nás to tak o čtvrtinu desetiny sekundy, ale neztratili bychom čtyři desetiny pro přehřívání motoru.“

„Neodhadli jsme správně podmínky a nakonec nás to připravilo o hodně. Red Bull byl však daleko vpředu. Možná bychom byli schopni bojovat o třetí místo. Byl to těžký den,“ konstatoval Russell.

Vpředu to zatím vypadá na jednostrannou záležitost, zatímco mezi Ferrari a Mercedesem by to mohlo být opět vyrovnané. Alespoň takový je po prvních závodech názor pilota Mercedesu. „Určitě ano,“ odpověděl Russell na otázku, zda Mercedes může vyzvat Ferrari.

„Viděli jsme, že Ferrari bylo tady v Bahrajnu vždy silné. Řekl bych, že pro nás je to zas trochu horší okruh. Myslím si, že bychom bojovali o třetí místo nebýt problémů s přehříváním. V pátek jsme předvedli skutečný potenciál našeho auta. Obvykle je naše závodní tempo lepší než kvalifikační, ale dnes jsme to popletli, takže uvidíme, co přinese příští víkend,“ dodal britský závodník.