logo F1live.cz

Leclerc si myslel, že Vasseur bude potřebovat na proměnu Ferrari více času

Charles Leclerc a Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 3. 2024

Už je to nějakých čtrnáct měsíců, co Frédéric Vasseur nastoupil na post šéfa Ferrari. Francouzský manažer s dlouhou a úspěšnou kariérou v juniorských sériích v minulosti šéfoval týmům Renault a Sauber, aby nakonec přišla nabídka z Ferrari. Podle slov jezdce stáje Charlese Leclerca jako nový šéf nepotřeboval mnoho času, aby se se vším seznámil a začal dělat změny.

Týmy Formule 1 jsou obrovské pulzující organismy. Často se říká, že po příchodu nového šéfa to chce minimálně rok, než začne mít na tým nějaký hmatatelný vliv. Seznámit se se vším a odhalit největší problémy často chce nemálo času. Ne však Fredovi Vasseurovi.

Za asi rok svého působení jmenoval nového šéfa strategického oddělení, potvrdil Enrica Cardileho jako technického ředitele, čímž upravil strukturu technického oddělení, nahradil Laurenta Mekiese na postu sportovního ředitele Diegem Iovernem, ale hlavně přivedl do Ferrari Lewise Hamiltona.

Když tedy Charles Leclerc dostal otázku, jak Vasseur proměnil Ferrari, monacký závodník odpověděl: „Velmi. Když Fred přišel do týmu, očekával jsem, že bude potřebovat trochu času, než se sladí se svou novou pozicí.“

„Je to obrovský tým s bohatou historií – existují věci, které děláme úplně stejně jako před patnácti nebo dvaceti lety. Když sem přijdete, potřebujete pochopit, jak Italové pracují a jak funguje tým jako Ferrari. Myslím si, že Fred to pochopil velmi rychle a velmi rychle dal stáji svou vizi. Velmi dobře přitom ví, co chce dosáhnout a jak to chce dosáhnout,“ řekl Leclerc.

Ten má s Vasseurem dlouhodobě dobrý a úspěšný vztah. V jeho týmu ART zažil nemalé úspěchy a oba se již společně těšili z titulu. Stejně to platí o budoucím pilotovi Ferrari Lewisovi Hamiltonovi. Charles říká, že má se svým šéfem upřímný vztah a plně důvěřuje jeho vizi, kterou chce proměnit Scuderii na mistrovský tým.

„Samozřejmě, že mám s Fredem dobrý vztah a vždy jsme byli k sobě velmi otevření ve svých postojích a také v našem přístupu k tomuto novému způsobu práce,“ řekl Leclerc. „Jsem plně stotožněn s vizí, kterou má Fred pro tým v střednědobém a dlouhodobém horizontu. Byla to také součást našich diskusí při uzavírání nové smlouvy.“

„I když miluji Ferrari a myslím si, že to všichni vědí, bylo pro mě důležité, abych prodloužil smlouvu s týmem, kterému důvěřuji. Přesně to byl určitě i tento případ,“ dodal Charles.

Související zprávy